Uitzending
Lang Zullen We Leven - Betere vaccins, betere behandeling

Betere vaccins, betere behandeling

Lang Zullen We Leven

18-9-2011

| 1128 x bekeken | 0 reacties
6
Deze aflevering van Lang Zullen We Leven gaat over virussen en vaccineren. Geert komt erachter dat een op het oog onschuldig verkoudheidsvirus soms levensgevaarlijk kan zijn. Hij hoort het verhaal van Esmee, die toen zij zes maanden was met het RS virus op de intensive care belandde. Verder gaat Geert naar het lab waar hij leert hoe ze met de nieuwste DNA onderzoeken een betere bescherming voor kinderen tegen dit RS virus hopen te ontwikkelen.

Dankzij ons DNA en onze genen hebben wij ons kunnen ontwikkelen tot misschien wel de meest intelligente wezens op deze aardbol. En hoe machtig en groots wij ons daardoor kunnen voelen, wij moeten het toch vaak afleggen tegen kleine - voor ons zelfs onzichtbare - vijanden: virussen. Een virus is een superklein organisme dat alleen onder de microscoop zichtbaar is. Geert legt in deze aflevering precies uit hoe een virus werkt: het heeft, net als wij, eigen DNA of RNA. En daar staat alle informatie op die het nodig heeft om zich te vermenigvuldigen en om ons ziek te maken. Als zo’n virus in je lijf komt kun je daar dan ook flink ziek van worden. Sommige van die virussen zijn verantwoordelijk voor vele miljoenen doden en ernstig zieken. In Geerts Verkoudheidsquiz test hij de kennis van het winkelend publiek over virussen die verkoudheid veroorzaken. Daar blijken nog best wat misverstanden over te bestaan… In de quiz is met ieder goed antwoord een zakdoek uit Geerts Gouden Tissuedoos te winnen!

Op de prikpoli hoort Geert dat we ons tegenwoordig tegen veel virussen kunnen wapenen met bijvoorbeeld vaccins. Maar niet voor ieder virus is al een effectief vaccin of medicijn ontwikkeld. Geert hoort het aangrijpende verhaal van Miranda. Haar 6 maanden oude dochtertje belandde op de intensive care door een simpel virus dat normaal gesproken slechts een verkoudheid veroorzaakt. Reden genoeg dus om aan de hand van de meest vernieuwende DNA onderzoeken daar zo snel mogelijk het juiste vaccin tegen te vinden! Geert neemt een kijkje in het lab van Ab Osterhaus om te kijken hoe ver de ontwikkelingen op dit gebied zijn en ondergaat zelf een test om te kijken hoe gezond hij eigenlijk is.

Tot slot ontmoet Geert oud-judoka Anthonie Wurth. In juni 2009 werd Wurth in Shanghai in quarantaine geplaatst omdat hij in het vliegtuig naast een jongetje met Mexicaanse griep had gezeten. Dagenlang zat hij opgesloten in een hotelkamer. De enige personen die hij op een dag zag waren Chinezen in witte pakken met maskers op, die zijn temperatuur op kwamen nemen. Zijn verhaal geeft een indrukwekkend beeld van de massale paniek die uitbrak tijdens de Mexicaanse griep.

Deze uitzending van het programma Lang Zullen We Leven met de titel Betere vaccins, betere behandeling is uitgezonden op zondag 18 september door RTL4. Te gast waren Ab Osterhaus en Anthonie Wurth. De presentatie was in handen van Geert Hoes.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble Black Five Days 5 dagen écht de beste aanbiedingen Bekijk nu!