Uitzending
Kunststof TV - Margriet Eshuijs, Vincent van Rossem, Paul Moggré & Floris

Margriet Eshuijs, Vincent van Rossem, Paul Moggré & Floris

Kunststof TV

14-3-2010

| 1764 x bekeken | 0 reacties
6
Margriet Eshuijs
En alsof het niks is: 35 jaar in het vak. En dat viert zangeres Margriet Eshuijs. Ze geeft maar liefst 60 concerten om haar jubileum luister bij te zetten. Ook nieuwe stappen schuwt ze niet: deze zomer gaat ze voor het eerst Nederlandstalige liedjes opnemen. Van haar vaste collega, gitarist en zanger, Maarten Peters; maar ook van Syb van der Ploeg, Liesbeth List en Rob de Nijs. Het grote succes van Eshuijs begint in 1975 als ze met de band Lucifer een hit scoort met House For Sale. Overigens, een lied dat eerst flopt en pas na een optreden voor de Britse tv in Nederland wordt opgepakt. Een nieuw hoogtepunt vormt Black Pearl met de Eshuijs Band in 1981. Vanaf 1985 combineert Eshuijs optredens in clubs en theatertournee's. Ze wint Edisons voor On The Move Again, Black Pearl en Right On Time. In 1992 krijgt ze een Gouden Harp voor Sometimes.

Vincent van Rossem
Vincent van Rossem is architectuurhistoricus, hoogleraar Monumenten en Stedenbouwkundige vraagstukken (UvA). Samen met Hans Ibelings publiceert hij het boek De Nieuwe Traditie (Continuďteit en vernieuwing in de Nederlandse architectuur): 'In Nederland is de belangstelling voor de traditionele stad de afgelopen decennia sterk gegroeid. Hoog tijd dus voor een perspectief op de architectuur van de negentiende en twintigste eeuw.' Als uitgangspunt nemen we in Kunststof TV het nieuwe Golden Tulip hotel in Zaandam. Het twaalf verdiepingen hoge gebouw is een enorme stapeling van verschillende groene Zaanse huisjes.'

Paul Moggré & Floris Kaayk
Paul Moggré en Floris Kaayk zijn animatiefilmmakers. 'Een meisje verplaatst een wolkenkrabber, een varken houdt een speech, een man stapt in zijn eigen schilderij. Bij animatie is álles mogelijk. De verbeelding voert je mee en laat je geloven in een wereld vol illusie. Dat geldt voor games en cartoons, maar ook voor de animatie als kunstvorm. Met prachtige poëzie op basis van potloodtekeningen, en levensecht drama ontworpen met de nieuwste computertechnologie.' Probeer met zo'n inleiding nog maar eens nee te zeggen tegen de tentoonstelling De Fantasiefabriek, Animaties in Nederland in het Noord-Brabants Museum in Den Bosch. Er zijn meer dan 50 animatiefilms te zien (van Loekie de Leeuw tot Minoes tot Oscarwinnaar Vader en Dochter). Denkt u dan even aan Avatar en Alice in Wonderland en de vraag is: zijn er grenzen aan wat kan met animatie?

In deze uitzending van Kunststof TV was Margriet Eshuijs te gast. Deze uitzending van het programma Kunststof TV met de titel Margriet Eshuijs, Vincent van Rossem, Paul Moggré & Floris werd uitgezonden op zondag 14 maart door de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie