Uitzending
Kunststof TV - Frans Weisz, Manon Uphoff, Rolf Weijburg, Tineke Postma

Frans Weisz, Manon Uphoff, Rolf Weijburg, Tineke Postma

Kunststof TV

6-12-2009

| 1931 x bekeken | 0 reacties
6
Manon Uphoff
Alsof het geen moeite kost: schrijfster Manon Uphoff publiceert twee boeken dit jaar. Eerder verscheen De Spelers, deze week Het Moet Eten, Ademhalen, Slapen. Uphoff was in een ander leven graag chirurg of patholoog-anatoom geworden. Maar omdat ze schrijfster is, heeft ze haar fascinatie voor het menselijk lichaam logischerwijs omgezet in een boek. Aan de hand van Chinese schoolplaten en voorlichtingsposters uit de vorige eeuw reist ze in haar verbeelding langs ogen, oren, armen, benen, botten en pezen. Haar eerste verhalenbundel Begeerte (1995) werd genomineerd voor de Ako Literatuurprijs. Twee jaar later kreeg ze een nominatie voor de Libris Literatuurprijs voor haar eerste roman Gemis. Daarna verschenen onder meer De Fluwelen Machine, Hij zegt dat ik niet dansen kan en Koudvuur.

Frans Weisz
Regisseur Frans Weisz komt praten over de beroemde Italiaanse filmregisseur Federico Fellini. Fellini (La Dolce Vita, La strada, Roma)staat nog volop in de belangstelling. In Parijs is (tot 17 januari) een tentoonstelling te zien met persoonlijke tekeningen, foto's en filmfragmenten. Begin volgend jaar verschijnt in de bioscoop de musical Nine van Rob Marshall (met onder anderen Daniel Day-Lewis, Nicole Kidman, Penélope Cruz en Sophia Loren), gebaseerd op Fellini's meesterwerk 8 1/2. Weisz studeerde in Rome aan de Italiaanse filmschool Centro Sperimentale di Cinematografia en ging naar dezelfde kapper als Fellini. Weisz voltooide onlangs zijn trilogie Leedvermaak / Qui Vive / Happy End. Andere films: Het Gangstermeisje, Naakt over de schutting, Op Afbetaling en de televisieserie Bij Nader Inzien.

Reportage
Schrijfster Rosita Steenbeek heeft Federico Fellini persoonlijk gekend. Voor Kunststof TV gaat Steenbeek naar de tentoonstelling over Fellini in het Parijse Jeu de Paume en vertelt over hem.

Rolf Weijburg
Etser, kaartenmaker en illustrator Rolf Weijburg is te gast bij Kunststof TV omdat hij één van de meest originele reisboeken van de laatste jaren samenstelde: Inviting The World At Home, een collectie van ongeveer vierhonderd ansichtkaarten uit vrijwel alle gebieden ter wereld die of door internationale grenzen omgeven zijn, of door grote afstand van het moederland zijn gescheiden, of hun eigen posterijen hebben. Weijburg begon het project in 1977! Ieder gebied wordt beschreven en er is een kaart naar Nederland gestuurd. Van Akrotiri via Diego Garcia tot Antarctica. Weijburg reist veel. Eerder maakte hij het boek Dwars Door De Sahara en verbeeldde hij 15 jaar reizen langs alle eilanden rond Afrika in bijna honderd kleuretsen. Inviting The World At Home

Tineke Postma
Saxofoniste Tineke Postma is geboren in Heerenveen maar rekent inmiddels de hele wereld tot haar werkterrein. Met een aantal goed ontvangen cd's (First Avenue, For The Rhythm) en door heel veel op festivals te spelen bouwde Postma een naam op die ook in jazzmekka Amerika deuren opent. Sinds begin dit jaar tourt ze met een ijzersterke formatie Amerikaanse muzikanten (pianiste Gerri Allen, bassist Scott Colley en drummer Terri Lyne Carrington). Met deze band nam ze ook haar meest recente cd The Traveller op. Als enige Nederlandse artiest verscheen ze dit jaar in het programma Icons Among Us: jazz in the present tense, dat van kust tot kust in de Verenigde Staten te zien was.

Deze uitzending van het programma Kunststof TV met de titel Frans Weisz, Manon Uphoff, Rolf Weijburg, Tineke Postma is uitgezonden op zondag 6 december door NTR. Te gast waren Rosita Steenbeek, Frans Weisz, Manon Uphoff en Tineke Postma.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie