Uitzending
Kunststof TV - Enate Dorrestein, Jeroen van Merwijk, Bart Moeyaert

Enate Dorrestein, Jeroen van Merwijk, Bart Moeyaert

Kunststof TV

28-2-2010

| 2188 x bekeken | 0 reacties
6
Renate Dorrestein
De jonge Renate Dorrestein vindt studie maar niks, ze wil werken. Voor Panorama reist ze als journalist over de wereld. Later bij Opzij, Viva en De Tijd leren de lezers haar als een provocerende, feministische columniste kennen. Maar het echte schrijverschap trekt: Dorrestein gaat romans schrijven. En met succes. Buitenstaanders; Vreemde Streken; Het Perpetuum Mobile Van De Liefde; Het Hemelse Gerechte; Ontaarde Moeders; Een Hart Van Steen; Want Dit Is Mijn Lichaam; Verborgen Gebreken; Mijn Zoon Heeft Een Sexleven; Er is hoop; het zijn er nog maar een paar. In haar nieuwe boek De Leesclub vertelt Dorrestein over zeven montere vriendinnen die een literaire cruise gaan maken in de Schotse wateren. Voor de reisleider, een gevierd schrijver, was het beter geweest als hij de dames van de leesclub nooit had ontmoet.

Jeroen van Merwijk
Een baken, een lichtpunt, een gegeven. Cabaretier en tekstschrijver Jeroen van Merwijk is al sinds de jaren tachtig druk met cabaret. Met weinig woorden, maar wel met treffende, geeft hij inzicht in maatschappij en mensheid. Zijn liedjes zijn gevoelig, trefzeker en ook nog eens leuk. Op dit moment toert hij door het land met zijn soloprogramma Dat moet meneer Van Merwijk nodig zeggen. Mocht de naam Jeroen van Merwijk u nou helemaal niks zeggen, dan vatten wij zijn oeuvre samen aan de hand van een paar van zijn programmatitels: Geef mij mijn sperma terug; Van Merwijk legt het nog één keer uit; Het podiumbeest is terug; Dat kunnen alleen de hele groten. In 2006 wint Van Merwijk de Annie M.G. Schmidtprijs voor zijn theaterlied Dat vinden jongens leuk.

Bart Moeyaert
Dat een gelukkige jeugd geen belemmering hoeft te zijn om een goed schrijver te worden, bewijst Bart Moeyaert. In zijn boek Broere (nu opnieuw uitgegeven met elf nieuwe verhalen) schrijft hij hoe het is als jongste van zeven broers op te groeien. Op zijn negentiende debuteerde hij met het autobiografische Duet met valse noten, in en buiten België een succes. In 1985 volgt Blote Handen, dan Het is de liefde die we niet begrijpen en vorig jaar was er Graz. Inmiddels schrijft Moeyaert ook gedichten (hij was stadsdichter van Antwerpen) en brengt hij zijn literaire producties ook op het podium (Broere, bijvoorbeeld).

Deze uitzending van het programma Kunststof TV met de titel Enate Dorrestein, Jeroen van Merwijk, Bart Moeyaert is uitgezonden op zondag 28 februari door de NPS. Te gast waren Jeroen van Merwijk en Renate Dorrestein.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie