Uitzending
Kunstlicht - Kunst van het vormgeven

Kunst van het vormgeven

Kunstlicht

5-3-2012

| 853 x bekeken | 0 reacties
6
In deze aflevering wordt de ontwikkeling van de vormgeving geschetst aan de hand van de stoel. Aan het woord hierover Richard Hutten, ontwerper. De stoel is misschien wel het belangrijkste meubelstuk in onze huiskamer. In de negentiende eeuw met de opkomst van machines, wordt het mogelijk om de stoel fabrieksmatig te produceren. De Oostenrijkse meubelmaker Thonet ontwerpt een stoel van gebogen laminaat. Nu stoelen op grote schaal worden gemaakt groeit de behoefte aan industriŽle vormgeving. Bauhaus, gaat in haar opleiding aandacht besteden aan het gehele ontwerpproces van idee tot eindproduct. Zij leidt haar studenten op tot een designer met een duidelijke artistieke visie ťn met ambachtelijke kennis van materialen en machines. Nieuwe materialen als glas en staal worden gebruikt voor het maken van o.a. stoelen, bureaus en lampen. De functionele ontwerpen van Bauhaus gaan uit van strakke, geometrishe vormen en heldere kleuren die aansluiten bij hun visie op het moderne leven inde stad. In meubelfabrieken worden deze ontwerpen tot stoelen gemaakt. Stoelen die passen binnen het moderne interieur en functioneel zijn binnen de openbare ruimte. Aan het woord hierover Mienke Thomas curator museum Boijmans van Beuningen. De stoel evolueert van gebruiksvoorwerp naar uniform massaproduct, om in onze tijd uit te groeien tot een uniek kunstproduct. Ontwerper Maarten Baas heeft hier zo zijn eigen visie op. Het proces van ontwerpen en produceren van een stoel is tegenwoordig een zaak van zowel producent, ontwerper als consument.

Deze uitzending van het programma Kunstlicht met de titel Kunst van het vormgeven is uitgezonden op maandag 5 maart door NTR. Te gast was Richard Hutten.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee