Ver weg van Den Haag
23-2-2014
| 1789 x bekeken | 0 reacties
Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen gaat Kruispunt TV naar de snelst krimpende regio van Nederland: Zuid-Limburg. We strijken neer in de wijk Heilust, Kerkrade-West. Een na-oorlogse arbeidersbuurt waar het verleden van de mijnen nog voelbaar is. Een buurt ook die elke dag een beetje meer afbrokkelt. Waar hele huizenblokken en flats gesloopt zijn. En waar tot 2020 ingrijpend gerenoveerd gaat worden.
Emigreren
Marita en Theo wonen samen al 25 jaar in Heilust. Theo is er geboren en getogen, Marita komt van een andere wijk. Hun dochter van 21 zit in de thuiszorg en wil met haar vriend gaan samenwonen. Marita adviseert hen weg te gaan uit de buurt en uit Kerkrade, maar dochter is net als vader erg gebonden aan Heilust. Als het aan Marita ligt emigreren ze morgen naar Ierland of Frankrijk. Ze heeft het niet meer met Heilust. Maar haar man is niet weg te krijgen.In Heilust is 30% procent van de bewoners werkloos. Slechts één derde van de mensen ging bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen naar de stembus. Het vertrouwen in de politiek is er tot een dieptepunt gedaald.
Gedwongen vertrek
Pastoor Con Dogge is al 30 jaar lang priester van de rooms-katholieke kerk in het hart van Heilust: de Onze Lieve Vrouwe van de Altijddurende Bijstand. Gebouwd voor grote katholieke gezinnen maar waar ontkerkelijking en bevolkingskrimp hun sporen hebben nagelaten. De pastoor identificeert zich met zijn wijk en voelt de nood van de mensen. “Het is niet makkelijk om nu in Heilust te wonen. De een na de ander verhuist. Soms gedwongen en dat valt niet mee. Al is het een oude troep, sommige gezinnen wilden niet weg. En wat blijft er over?”
Park
Woningcorporatie Heemwonen werkt hard aan de leefbaarheid van de wijk. Huizen worden gesloopt om ruimte te maken voor een groot park, een frisse groene zone die Heilust nieuw elan moet geven.Ondertussen loopt de wijk leeg en wordt het geduld van de achterblijvers op de proef gesteld. De optimisten hopen dat het ‘central park’ Van Zuid- Limburg snel gerealiseerd wordt. Anderen kiezen eieren voor hun geld.
Marianne kan niet wachten tot ze mag verhuizen. “Dit is het afvalputje van Kerkrade. Toen mijn relatie op de klippen liep, kon ik hier een sociale huurwoning krijgen en ik voelde me verbannen naar een getto".
Buurtkamer
In de grijze buurt valt de ”Buurtkamer” gelijk op met kleurige lampen, tafelkleedjes en fluorescerende roze vogelkastjes aan de buitenkant.Opbouwwerkster Wendy Logister doet daar haar best om de mensen in de wijk met elkaar in contact te brengen. Wendy: “De werkloosheid is hier enorm net als de laaggeletterdheid. Veel mensen zitten hele dagen alleen thuis zonder elkaar te kennen. Wij hopen door activiteiten, of gewoon kopjes koffie te drinken dat mensen elkaar weer leren kennen.”
Deze uitzending van het programma Kruispunt met de titel Ver weg van Den Haag werd uitgezonden op zondag 23 februari door de RKK.