Uitzending
Kruispunt - Rouwen om je broer of zus

Rouwen om je broer of zus

Kruispunt

25-7-2010

| 2177 x bekeken | 1 reacties
6
Verborgen rouwproces
In Kruispunt een reportage over drie mannen die openhartig vertellen over de dood hun broer of zus. Jaarlijks verliest een kwart miljoen mensen in Nederland een broer of een zus. Voor de buitenwereld is het vaak een verborgen rouwproces. Terwijl het verlies van een broer of zus vaak een grote impact heeft, want een bloedband wordt doorgesneden. En pas na de dood blijkt dat de band die je met je broer of zus hebt dieper is dan je dacht.

Complicaties bevalling
“De verjaardag van mijn neefje is tegelijkertijd de sterfdag van mijn zus.” Muzikant Remko de Landmeter verloor zijn zus Tanja acht jaar geleden. Zij overleed door complicaties tijdens de bevalling. Remco: “Ik heb weleens de vraag gehad of ik een goede band had met mijn zus, omdat ik zoveel verdriet had.”

Paultje
Op een stralende herfstdag in 1958 valt het broertje van Leo Bode uit het raam. Paultje ligt nog drie dagen in coma voordat hij overlijdt. De broer van Leo heeft maar heel kort geleefd maar heeft een grote invloed op zijn leven gehad. Pas jaren later voelde Bode een groot en onpeilbaar verdriet en was hij er aan toe om echt te rouwen om het verlies van zijn broer.

Tweederangs rouwenden
Rouwdeskundige Minke Weggemans pleit voor meer erkenning van het rouwproces van volwassenen die een broer of zus hebben verloren. Begin november verschijnt haar boek Broers rouwen ook. Minke Weggemans komt zelf uit een gezin met tien kinderen. Vier broers en een zus zijn inmiddels overleden. Uit eigen ervaring weet ze daarom ook dat het verdriet van broers en zussen onzichtbaar is voor de buitenwereld. Ze noemt ze daarom ook tweederangs rouwenden.

Angst om meer dierbaren te verliezen
“De onbevangenheid in mij is weg. Voortdurend sluimert er angst om nog meer dierbaren te verliezen.” John van Raaij over de dood van zijn oudste broer Hennie. In 1980 geleden stapte zijn broer op een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Zijn broer is al bijna dertig jaar dood maar toch denkt Van Raaij nog iedere dag aan zijn broer. “Mijn broer woont als het ware nog steeds in mij. Ik laat hem rustig wonen.”

Deze uitzending van het programma Kruispunt met de titel Rouwen om je broer of zus is uitgezonden op zondag 25 juli door de RKK.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie