Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Kruispunt - Nederlanders rouwen in Frankrijk

Nederlanders rouwen in Frankrijk

Kruispunt

5-4-2009

| 961 x bekeken | 0 reacties
5
Vragen, verdriet en onmacht
Kruispunt volgt een aantal Nederlanders die dit voorjaar, half maart, op een sober landgoed in Frankrijk een week lang samen rouwen om de dood van hun geliefde te verwerken. Zij komen daar met hun vragen, verdriet en onmacht.

Rouwverwerking
Onder leiding van o.a. een theoloog vinden gesprekken plaats, maar de deelnemers volgen op het landgoed ook schildersessies en koken samen. Een bezoek aan een viering in de plaatselijke parochiekerk maakt eveneens deel uit van het programma.

Bianca en Jan
Aan het begin van de Goede Week portretteert Kruispunt een aantal mensen die in de omgeving van Clermont-Ferrand open spreken over het verlies van hun dierbaren. Mensen zoals Bianca ten Have. Ze slikte haar verdriet om haar man weg, om maar klaar te kunnen staan voor anderen, zoals haar drie kinderen. Dat eiste zijn tol. Of Jan Sperber (66). Hij verloor na een huwelijk van 40 jaar zijn vrouw aan een ernstige ziekte. Hij noemt haar zijn 'navigatie'. Zonder haar is hij de richting in zijn leven kwijt. Hij steekt bij iedere kapel die hij passeert een kaarsje voor zijn vrouw op.

Het valt hem zwaar om onder ogen te zien dat ze echt weg is. Zijn kleindochter drukt hem steeds weer op de feiten, steeds weer komt ze met foto's van oma en eindeloos veel vragen naar hem toe. In deze rouwweek hoopt hij antwoorden te krijgen die hij al die jaren niet kreeg. En dan is er nog Yvonne (54). Zij verloor haar man aan longkanker. Zij was uiteindelijk niet aanwezig bij zijn sterven, maar de dag voor zijn dood hebben zij nog op een bijzondere manier met elkaar gesproken.

Deze uitzending van het programma Kruispunt met de titel Nederlanders rouwen in Frankrijk is uitgezonden op zondag 5 april door de RKK. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee