Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Kruispunt - Muziekstuk voor Nienke Kleiss

Muziekstuk voor Nienke Kleiss

Kruispunt

27-6-2010

| 1781 x bekeken | 0 reacties
6
Schiedammerparkmoord
Tien jaar na de Schiedammerparkmoord mag de moeder van Nienke Kleiss weer lachen van zichzelf. Als eerbetoon aan haar vermoorde dochter, laat Yolande Kleiss de Utrechtse componist Rob Goorhuis het muziekstuk "Violen voor een Vlinder" componeren. Kruispunt TV is bij de repetities en volgt Yolande Kleiss tijdens de voorbereidingen en op weg naar het concertpodium.

Violen voor een Vlinder
Yolande: "Violen voor een Vlinder gaat over wat wij de afgelopen tien jaar hebben meegemaakt. In het begin dat enorme verdriet. De wereld is diepzwart, het leven lijkt afgelopen, voor het hele gezin. Maar toch komt er een moment dat je weer moet lachen. De eerste keer gaat dat naadloos over in huilen, die emoties liggen heel dicht bij elkaar. Nu, tien jaar verder, kan ik volmondig zeggen: ik ben gelukkig. Met mijn gezin, met mijn leven. Dat kan dus.”

Troost en herkenning
“Hoewel de opdracht gegeven is voor mijn dochter Nienke, is het muziekstuk anoniem. Haar leven is herkenbaar, maar haar naam wordt niet genoemd. Dit om het muziekstuk ook voor andere ouders van een overleden kind toegankelijk te maken. Ik hoop dat zij er troost en herkenning in vinden”, zegt Yolande.

Ook een kind verloren
Tijdens het concert spreekt Kruispunt TV ook met de ouders van René Steegmans. René wordt in 2002 op de parkeerplaats van een supermarkt zo hard geschopt en geslagen dat hij in het ziekenhuis overlijdt aan zijn verwondingen. De vader van René vertelt hoe diep het dal was. De eerste anderhalf jaar wilde hij zo snel mogelijk verder gaan met het gewone leven. Maar anderhalf jaar later kwam de grote klap, het leven had voor hem totaal geen zin meer. Nu acht jaar later, gaat het langzamerhand weer beter. Zijn passie voor muziek, hij speelt in een jazz bandje, helpt hem er bovenop. Hij voelt zich zeer aangesproken door "violen voor een vlinder".

Onvoorwaardelijke steun
Ook de ouders van Froukje Schuitmaker zijn bij de uitvoering aanwezig. Elf jaar na de moord op Froukje zeggen zij zich weer een beetje de oude te voelen. Vooral de onvoorwaardelijke steun van hun kerkgemeenschap heeft hen veel geholpen.

Tien jaar later
In juni 2000 ging Nienke Kleiss met haar vriendje Maikel naar de kinderboerderij in Schiedam. Op weg naar huis werden ze met geweld de bosjes ingetrokken. Maikel overleefde ternauwernood, maar Nienke overleed. Precies tien jaar nadat Nienke werd omgebracht wordt de cantate uitgevoerd in het Theater aan de Schie.

Deze uitzending van het programma Kruispunt met de titel Muziekstuk voor Nienke Kleiss is uitgezonden op zondag 27 juni door de RKK. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie