Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Kruispunt - Misbruik in Ierland & De babyboomers

Misbruik in Ierland & De babyboomers

Kruispunt

2-5-2010

| 1928 x bekeken | 0 reacties
6
Seksueel misbruik Ierland
Vrijdag 7 mei presenteert Wim Deetman zijn advies voor een onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke kerk. Kruispunt ontmoet in Ierland Father Paddy die zelf tijdens zijn studie jarenlang op gewelddadige wijze is misbruikt en, ondanks alles, toch priester is geworden. Alhoewel hij zelf nog dagelijks hulp nodig heeft, is hij toch in staat een voorbeeld te zijn voor anderen.

Babyboomers met pensioen
“Ik verheug me erop dat ik niet meer onder een baas hoef te werken. Ik heb straks nog maar te maken met één baas en dat is moeder de vrouw. Daar kan ik het gelukkig goed mee vinden”, aldus Ton Hameleers uit Maastricht. Hij voelt zich bevoorrecht dat hij op zijn 62-ste met pensioen mag.

Laatste werkdag
Kruispunt volgt de 61 jarige Jan Kleber op zijn laatste werkdag. Jan beseft dat de babyboomers een bevoorrechte generatie zijn, maar: “Wij hebben ook meegewerkt aan het economisch herstel van Nederland. De huidige generatie is veel onverschilliger dan de onze”.

Sexy generatie
Ze hebben vaak goed geboerd, genieten van het leven en dit jaar gaan ze massaal met pensioen: de babyboomers. Ze zijn geboren net na de oorlog, opgegroeid in de jaren vijftig, hebben gestudeerd in de roerige jaren zestig en zeventig en carrière gemaakt in de jaren tachtig. Over het algemeen is het ze goed gegaan, van de wieg tot het graf verzorgd.

André Rieu
De babyboomgeneratie is ook een generatie met veel bekende gezichten: Andre Rieu, Guus Hiddink, Ivo Niehe, Mart Smeets, Patricia Paay. Deze groep is niet bezig met ouder worden en staat nog met beide benen in het leven. Ze vinden zichzelf een sexy generatie. Ook al lopen ze tegen de 65, ze voelen zich nog steeds jong, want oud ben je pas op je tachtigste.

Zwart gat
Maar dan, hoe geef je zin aan je leven als de structuur wegvalt? Koster Johan Jansen is bang voor het klassieke zwarte gat. Hij werkte 40 jaar met hart en ziel voor de Hasseltse Kapel. Nu moet hij pensioen en dat is geen vrijwillige keus.... "Als je 65 wordt en je moet dan thuis gaan zitten. Ik weet haast zeker dat je dan aftakelt. Het is goed voor een mens om bezig te zijn."

Pensioen in zicht
In het hele land worden cursussen ‘pensioen in zicht’ gegeven. Organisator Ans Withaar merkt dat mensen soms moeite hebben hun leven opnieuw in te richten. “Het is belangrijk om stil te staan bij de zin van het bestaan nu het betaalde werk wegvalt. Nu de status wegvalt.” Eén ding is zeker: De laatste werkdag is de eerste dag van een nieuw leven…

Deze uitzending van het programma Kruispunt met de titel Misbruik in Ierland & De babyboomers is uitgezonden op zondag 2 mei door de RKK. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie