Levensverhalen schrijven
3-3-2011
| 1562 x bekeken | 0 reacties
Kruispunt staat geheel in het teken van de huidige trend onder vijftigplussers: het schrijven van je eigen levensverhaal. Waar jongeren op social media als facebook, twitter en in weblogs vastleggen wat ze op dit moment aan het doen zijn of wat hen nu bezig houdt, schrijven hun ouders en grootouders massaal over hun verleden. Die verhalen publiceren ze in speciale boeken of op websites.
Buurthuizen in dorpen of stadswijken organiseren op grote schaal speciale cursussen. Ook de ouderenbond Katholieke Bond van Ouderen (KBO) organiseert schrijfdagen voor de leden. Je eigen geschiedenis vastleggen is “hot”. Niet voor niets is het motto van de Boekenweek 2011 "Curriculum Vitae, geschreven portretten".
Geen gemiddeld leven
Elly Schouten–van de Mosselaar uit Grave en Adriaan de Winter uit Milsbeek schrijven aan hun eigen levensverhaal. Elly is katholiek opgevoed in Noord-Brabant. Ze zegt geen gemiddeld leven te hebben geleid: als kind verbleef ze langdurig in een sanatorium, later runde ze samen met haar man afwisselend een bar en assurantiekantoor. Als haar man plots op 48 jarige leeftijd overlijdt, start zij met schrijven. Elly publiceert haar levensgeschiedenis op haar eigen website. Nu ze alle schroom heeft afgelegd, schrijft zij “als een vulkaan die lava uitspuwt”.
Verwerken
Adriaan maakte als kind het bombardement in mei 1940 op Rotterdam mee, verbleef in een concentratiekamp en diende als soldaat in Nederland Indië. Die oorlogstijd is heel bepalend geweest voor zijn leven, en hij kon er lang niet over praten. “Elke keer als je met je verleden wordt geconfronteerd moet je rekening en verantwoording afleggen. Schrijven helpt.”
Deze uitzending van het programma Kruispunt met de titel Levensverhalen schrijven is uitgezonden op donderdag 3 maart door de RKK.
Item is niet meer te bekijken