Het wonder van nieuw leven
14-10-2010
| 4079 x bekeken | 0 reacties
In een tijd dat de thuisbevalling in Nederland onder druk staat volgt Kruispunt het werk van twee verloskundigen. De berichtgeving over babysterfte is soms ronduit alarmerend. Wat voor effect heeft dit op de aanstaande moeders? Worden ze collectief bang voor de bevalling?
Hé, een man!
Frank Bekke is verloskundige in het Twentse Nijverdal. Als man heeft hij heeft een bijzondere positie in een door vrouwen gedomineerde wereld. “Als aanstaande moeders me de eerste keer zien denken ze meestal: hé, een man? Maar de tweede keer ben ik gewoon Frank.”
Bekke brengt al bijna twintig jaar baby’s ter wereld. Hij ziet dat de zwangerschap steeds meer gemedicaliseerd wordt en dat thuisbevalling minder vanzelfsprekend is geworden. De verloskundige blijft zijn werk vol overgave doen. ”Een kindje ter wereld brengen daar word je na al die jaren steeds beter in.” Maar er is natuurlijk ook de emotionele kant: “Ook na 19 jaar raak ik nog steeds ontroerd’.
Het komt zoals het komt
Prenatale screening, zoals echo’s en puncties, heeft een grote vlucht genomen. Op het Twentse platteland lijken vrouwen daar minder behoefte aan te hebben. Frank Bekke: “ Het leven komt zoals het komt, hoor ik vaak. Soms moet ik echt aandringen dat vrouwen voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gaan”.
Nieuw leven met oude rituelen
Heel anders is de situatie in het Utrechtse Kanaleneiland waar Tineke Szatmari Okma verloskundige is. Zij begeleidt vrouwen uit allerlei culturen en komt in wijken waar babysterfte een reëel probleem is. Maar het zijn ook de wijken waar nieuw leven met oude rituelen wordt verwelkomd. Tineke vertelt in de uitzending nog altijd onder de indruk te zijn van vaders die zachtjes een gebed in het oortje van de pasgeboren baby prevelen.
Deze uitzending van het programma Kruispunt met de titel Het wonder van nieuw leven is uitgezonden op donderdag 14 oktober door de RKK.
Item is niet meer te bekijken