Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Kruispunt - Het verdriet van Winnenden en de recessie

Het verdriet van Winnenden en de recessie

Kruispunt

15-3-2009

| 1120 x bekeken | 0 reacties
5
Het verdriet van Winnenden
Hoe verwerkt het Duitse plaatsje Winnenden bij Stuttgart de moord die een 17 jarige jongen met een vuurwapen van zijn vader pleegde op 15 mensen? De jongen vermoordde 9 leerlingen en 3 leerkrachten van zijn voormalige middelbare school en buiten de school doodde hij nog eens 3 volwassen. Daarna pleegde hij zelfmoord. Kruispunt volgt de rouw van scholieren en andere inwoners van Winnenden. Op woensdag en donderdag waren er een avondwake en herdenkingsdiensten voor de slachtoffers.

Recessie
Ook in Kruispunt: Voor velen waren een tweede auto, drie keer per jaar op vakantie en een extra hypotheek op het huis decennia lang de gewoonste zaak van de wereld. Onbrak het geld voor grote uitgaven, dan was een persoonlijke lening gemakkelijk afgesloten. Jarenlang leek de groei niet op te kunnen. Maar Nederland verkeert nu in een enorme recessie en de gevolgen van de crisis zijn duidelijk zichtbaar. De economie krimpt voor het eerst sinds jaren, banen staan op de tocht en de regering moet miljarden bezuinigen.

Kruispunt Bonus
De crisis is een gevolg van onze levensstijl van hyperconsumptie. Onderdeel van die levensstijl is ook de overvloed aan informatie en communicatiemiddelen van de afgelopen jaren. Internetadviseur Jim Stolze is, zoals hij dat zelf noemt, het voorbeeld van hoe onze digitale consumptie gierend uit de hand is gelopen. Hij besloot in december vorig jaar een maand lang offline te gaan en kijkt daar op terug als de leukste maand van de afgelopen jaren.
Een maand offline

Minder gelukkig?
Ook al behoud je je baan, het lijkt er nu op dat we na jaren van economische voorspoed allemaal een stap terug moeten doen. Wat betekent dit voor de consument? Moeten we de hand op de knip houden of moeten we juist doorgaan met kopen om de economie draaiende te houden? En betekent minder consumeren ook dat we minder gelukkig zijn? Of is de economische crisis juist een aanleiding om ons te bezinnen op onze westerse welvaart en geluk?

Hypersonsumptie en Veelvraat
Kruispunt peilt de stemming in Nederland. Aan het woord komen o.a. Groen Links fractieleider Femke Halsema, die een boek over hyperconsumptie schreef, cabaretier Kasper van Kooten die nu in het theater staat met z`n voorstelling “Veelvraat” en hoogleraar economie en CDA ideoloog Lans Bovenberg van de Universiteit van Tilburg.

In deze uitzending van Kruispunt waren Femke Halsema, Kasper van Kooten, Lans Bovenberg en Jim Stolze te gast. Deze uitzending van het programma Kruispunt met de titel Het verdriet van Winnenden en de recessie werd uitgezonden op zondag 15 maart door de RKK. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee