De missie van Martin
19-2-2013
| 1448 x bekeken | 0 reacties
Eerst aandacht voor 'de buren van de paus'. In de Friezenkerk in Rome peilen we de sfeer bij de Nederlanders. Hoe reageren zij op het aangekondigde terugtreden van Paus Benedictus XVI?
“Ik doe dit voor Alan, hij blijft mijn kind en er moet recht gedaan worden.” Martin Roos is de vader van Alan. Na een avondje stappen worden Alan Roos en een vriend in de vroege ochtend van 14 mei 2000 dood gevonden in een parkeergarage. Zonder motief zijn ze in koele bloede door het hoofd geschoten. De daders van de moord zijn gepakt en veroordeeld tot celstraffen van 12 en 20 jaar.
Na de rechtszaak en de uitspraak blijft Martin Roos achter met frustratie, boosheid en verdriet. Over het feit dat hij tijdens de zittingen totaal geen aandacht krijgt van de rechter. Dat slachtoffers in dezelfde ruimte moeten wachten met de familieleden van de daders. Maar vooral vanwege het feit dat hij niets mag zeggen tijdens de zaak.
Martin Roos brengt dagen door op zijn zolderkamer om boze brieven schrijven aan politici en rechters. Op die brieven krijgt hij nooit een antwoord. “De dood van Alan zette alles op zijn kop. Urenlang speurde ik het internet af om rechtszaken te vergelijken. Mijn vrouw begreep er niks van.”
Omdat er echt iets moet veranderen voor nabestaanden besluit Roos om de stichting Aandacht Doet Spreken op te richten. ADS zijn de initialen van zijn zoon Alan Dave Spencer. Martins hele leven staat inmiddels in het teken van ADS, die dit jaar 10 jaar bestaat. Vooral de speciale bijeenkomsten waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten zijn belangrijk. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen mensen hun verhaal kwijt. Samen huilen maar vooral ook samen lachen. “We hoeven elkaar niks te zeggen want we hebben allemaal hetzelfde meegemaakt.”
Naast het organiseren van de lotgenotendagen vecht Martin als een leeuw voor de rechten van slachtoffers. Zo heeft hij zich hard gemaakt voor het verkrijgen van spreekrecht voor slachtoffers tijdens strafzaken. En Slachtofferhulp heeft speciale casemanagers aangesteld die nabestaanden begeleiden na de moord op een dierbare.
“Na 10 jaar ADS kan ik zeggen dat ik weer een stuk van mezelf terug heb gevonden. Maar het vertrouwen in mensen zal nooit meer terugkomen.”
Deze uitzending van het programma Kruispunt met de titel De missie van Martin is uitgezonden op dinsdag 19 februari door de RKK.