Uitzending
Kruispunt - 60 jaar KBO: Ouderen helpen ouderen / Commotie rondom Deense Zuster

60 jaar KBO: Ouderen helpen ouderen / Commotie rondom Deense Zuster

Kruispunt

20-6-2010

| 1254 x bekeken | 0 reacties
6
Commotie rondom Deense Zuster
In Kruispunt tv een reportage over Zuster Theresa Brenninkmeijer die ervan wordt verdacht een demente medezuster in een klooster in Denemarken te hebben mishandeld. Zuster Theresa is moeder overste van het cisterciënzer vrouwenklooster in de plaats Sostrup. Zij zal maandag aanstaande door de Deense politie worden gehoord, nu ze is teruggekeerd uit Peru.

Twee voormalige zusters van het klooster in Sostrup beschuldigen Zuster Theresa ervan dat zij begin jaren `90 een demente zuster in dunne kleding buiten te hebben gezet, waarna zij zou zijn overleden. Andere religieuzen zouden van Zuster Theresa te horen hebben gekregen dat ze niet mochten spreken over het voorval.

60 jaar KBO: Ouderen helpen ouderen
Daarnaast de Katholieke Bond van Ouderen in Noord-Brabant (KBO), die viert dit jaar het 60-jarig bestaan. In Kruispunt TV een portret van actieve vrijwilligers van de KBO in diverse Brabantse gemeenten. Zij zetten zich als oudere in voor andere ouderen in hun omgeving.

Grootste vereniging
De KBO Brabant is met 132.000 leden en 313 afdelingen de grootste vereniging van de provincie Noord-Brabant. De organisatie is voortgekomen uit de R.K. Bond van Ouden van Dagen die op initiatief van toenmalige bisschop van Breda, Mgr. Baeten, vlak na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht.

Zingeving
Marlies Scheepens is één van de vrijwilligers die zich met de K van KBO in Brabant bezig houdt. Zo gaat ze mee met de traditionele bedevaart naar Den Bosch. Met bussen vol komen de KBO-ers uit heel Brabant naar de Sint Jan. Marlies heeft haar eigen en eigentijdse ideeën over zingeving . En dus praat ze met iedereen die maar wil over belangrijke thema’s als eenzaamheid, de dood en de zin van dit aards bestaan.

Dagtaak
In Prinsenbeek helpt ouderenadviseur Wout Timmers zo`n 100 mensen met het met invullen van hun belastingformulier. Hij heeft er een dagtaak aan als vrijwilliger.

Ziekenbezoek
Toos van Gool uit Ulvenhout, is dagelijks druk in de weer voor háár KBO-afdeling. Zij leidt o.a. de bingo, en het vrouwenbiljart. Ook gaat Toos op bezoek bij zieke KBO-leden, om een bloemetje te brengen en even te praten.

Kringloopwinkel
De kringloopwinkel, voor en door ouderen, in Oirschot is uniek. De normaal nauwelijks zichtbare armoede van ouderen die bij de kringloopwinkel hun spulletjes komen kopen, is nu wel te zien. Antoon Vennix is een vande KBO-vrijwilligers die de winkel runt.

Kookles voormannen
In Bergen op Zoom geeft oud-militair Ad van Tienen wekelijks kookles aan mannen. Hij leert hoe zij moeten ‘overleven’. Want wat als je alleen komt te staan en je moet je eigen potje koken? Zo blijkt koken serieuze kost te zijn, ondanks alle onderlinge opmerkingen en grappen.

Late liefde
Fido en Martha hebben elkaar ontmoet tijdens de repetities van het KBO- koor in Uden en werden, beiden na verlies van hun partner, voor de tweede keer verliefd. Ze hebben inmiddels een LAT-relatie. Een openhartig portret over late liefde en de problemen van een nieuwe relatie. Over walsen, seksualiteit en samen begraven worden.

Jenny, een actieve jonge senior, laat zien dat jonge senioren ook op sportief gebied niet afgeschreven hoeven te worden en organiseert een introductieles Zumba. De Latijns- Amerikaanse dansvorm Zumba is een rage onder jongeren, maar raken de ouderen ook enthousiast?

Deze uitzending van het programma Kruispunt met de titel 60 jaar KBO: Ouderen helpen ouderen / Commotie rondom Deense Zuster is uitgezonden op zondag 20 juni door de RKK.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie