Strafpleiters: Weten en geweten
1-12-2010
| 10202 x bekeken | 1 reacties
Strafpleiters zijn geheimhouders, ze horen van hun cliënten vaak veel meer dan de rechter ooit te weten zou komen. Maar wat doen ze met die informatie als er werkelijk levens op het spel staan? Moet een cliënt die jou toevertrouwt dat er morgen een aanslag plaats zal vinden nog wel kunnen rekenen op jouw geheimhouding? In hoeverre ondermijnt het vak hun eigen geweten of hebben ze als mens een ander geweten dan als advocaat? De DVD Kijken in de ziel Strafpleiters en het boek Kijken in de Ziel Strafpleiters zijn najaar 2010 uitgebracht.
Deze uitzending van het programma Kijken in de Ziel met de titel Strafpleiters: Weten en geweten is uitgezonden op woensdag 1 december door NTR. De presentatie was in handen van Coen Verbraak.
Reacties op deze uitzending
-
De vijfde aflevering was het meest interessant van de reeks van zes, gevolgd door deel twee en daarna deel drie.
De Officier van Justitie is er voor het maatschappelijk belang met het aan de kaak stellen van strafrechtelijk norm-overtredend gedrag en de advocaat is er ter bescherming van de belangen van de verdachte. Het is de taak van de advocaat om lacunes in het dossier aan te tonen. Waarheidsbevinding is voor de rechter, niet voor advocaat. Waarheid en integriteit in het strafproces zijn twee verschillende begrippen. Een advocaat moet niet bezig zijn met zijn geweten, maar sec met het gepresenteerde dossier, en daar ook niet in verstrikt raken. Of zoals Mr. Inez Weski heel gevat opmerkte: 'Een advocaat moet niet zelf gaan slepen met het lijk.".
Alle advocaten waren tegen de doodstraf. Mr. Bram Moskowicz kwam met een mooi alternatief: levenslang of de keuze voor euthanasie. Mr. Willem Anker voerde pleidooi waarom de maximum tijdelijke strafoplegging naar 30 jaar verhoogd werd. Mr. Stijn Franken kwam over de gehele serie het meest recht-lijnig naar voren in persoonlijke keuzes/uitspraken.
In deel vijf was er ook het hilarische fragment van nog een piepjonge Mr. Gerard Spong bij Mw. Sonja Barend. In deel vij komen de meest opmerkelijke uitspraken voor. In tegenstelling tot de zwijgplicht voor medici is het doorbreken van die zwijgplicht voor advocaten minder problematisch als er sprake is van een existentiele gewelddadige dreiging voor derden. Er was slechts een advocaat Mr. Lucy Oldenburg, die aangaf zelfs over de wetenschap van een op hande zijnde terreur aanslag op basis van concrete informatie met veel doden te zullen zwijgen. Zo heilig was haar geheimhoudingsrecht...
Het is een goede serie, waarin de intervieuwer Coen Verbraak 'als een Advocaat van de Duivel' met hen in gesprek ging. Coen Verbraak heeft de advocaten stuk voor stuk afzonderlijk geintervieuwd, waarna de opgenomen citaten vergelijkend samen naast elkaar werden gemonteerd.
Gaandeweg de gesprekken werden deze ook meer animerend. Spreker en intervieuwer hebben allen denk ik veel plezier gehad en het ging echt ergens over: hun vak.