Tijdens een vakantie in Frankrijk stuitte de Keuringsdienst op iets vreemds. Iets wat wij in Nederland wegsnijden, daar smullen de Fransen juist van: het korstje van de kaas. Wat blijkt? In Nederland trekken we de kaas...
Bekijk uitzending
Het heeft een intens zuur karakter, maar salades knappen er toch van op: wijnazijn. Soms is ie rood, soms wit. Maar wat voor rood of wit? Een brandende vraag, maar de etiketten brengen je niet veel verder. Daarom gaat...
Bekijk uitzending
Edelstenen, ooit waren ze exclusief voor edelmannen en -vrouwen, maar tegenwoordig liggen de winkels en webshops er vol mee. Volgens de verpakkingen hebben de stenen allemaal hun eigen superkracht. Maar waar komen ze...
Bekijk uitzending
Skyr, zuivel helemaal uit IJsland, dat barst van de eiwitten. Krachtvoer voor Vikingen uit een ver verleden en de sportschoolbezoekers van nu. Maar wat is het? Op de ene pot staat yoghurt, het ander rept over kwark. En...
Bekijk uitzending
Van puddingbroodjes tot gebak. Tompoezen tot taart. Ze stellen allemaal niets voor, zolang de banketbakker zijn room er niet op heeft gespoten. Banketbakkersroom, welteverstaan. Vroeger de trots van iedere banketbakker....
Bekijk uitzending
Sommige kamerplanten zouden veel meer kunnen dan muurbloempje spelen. In de tuincentra staan kamerplanten met een belofte. Ze zouden de lucht in je huis zuiveren van giftige stoffen. Hoe, is alleen de vraag. De...
Bekijk uitzending
De Emmentaler, die kaas met de kenmerkende grote gaten, heeft vele nationaliteiten. Hoe kan dat? De Keuringsdienst gaat tot het gaatje om antwoorden te krijgen. En ontdekt dat als een kaas alleen Emmentaler heet, er...
Bekijk uitzending
Een lekker kopje koffie begint bij het branden van de boon. De roast, zo noemt de connaisseur dat. En daar zijn zoveel soorten van dat het koffiedik kijken is. Van pike tot blond, special tot slow. En dan is er ook nog...
Bekijk uitzending
De bloemetjes en de bijtjes. Ze zijn hét symbool voor een liefdevolle relatie. Dat zit wel goed tussen die twee, zou je dus denken. Maar er worden ook bloemen verkocht die speciaal bij-vriendelijk heten te zijn. De...
Bekijk uitzending
Lang was alle roomboter boterzacht. Maar nu is er iets bijzonders aan de hand. In het zuivelschap barst het van de roomboters die ook buiten de koelkast zo hard als een baksteen blijven. Bikkelharde boters waarmee het...
Bekijk uitzending
We gaan op zoek naar de grootste voedselkenner van Nederland. Wie van de prominente kandidaten weet het meest over het eten dat we kopen en in onze monden stoppen? Hoe wordt het gemaakt, wat zit erin en waar komt het...
Bekijk uitzending
Rundvlees met exotische namen. De ene naam nog chiquer dan de andere naam: Picanha, Bavette, Flat iron steak, Cowboysteak, Tomahawk en Sirloin steak. Aan een exotische naam hangt natuurlijk een luxueus prijskaartje,...
Bekijk uitzending
Het hele jaar door zijn de viskramen ermee versierd: de posters die ons vertellen dat de Hollandse Nieuwe weer is aangeland. De typisch Nederlandse gezouten haring die ieder jaar weer nog vetter en lekkerder is. Maar...
Bekijk uitzending
Stokbrood. Of zoals de Fransen zeggen, baguette. Iedere supermarkt bakt ze tegenwoordig vers in de winkel af. Maar toch zit er veel verschil tussen de broden. De ene baguette is de andere niet. Hoe kan dat? Een...
Bekijk uitzending
Tapijten. Mooi voor op de vloer, en warm voor onder de voeten. En de topper onder de tapijten komt natuurlijk uit Perzië. IKEA verkoopt ze ook. Handgeknoopt, staat erop. Zelfs de provincie en knopende stam worden...
Bekijk uitzending
Surimi, witte staafjes uit het visschap die aan krab doen denken. Bij velen daarom ook bekend als krabsticks. Niet gemaakt van krabben uit de zee, maar van iets anders. Alleen waar maak je namaakkrab van? De...
Bekijk uitzending
Misschien is het de angst voor graatjes. Misschien is het de angst voor de dood. Pilletjes met visolie zijn niet aan te slepen. Je kunt er een steenrijke oliehandelaar mee worden, zonder dat je naar een woestijn hoeft....
Bekijk uitzending
Thee maak je van thee. Althans, dat zou je denken. Maar de Keuringsdienst vond naast theeblaadjes vreemde korrels in het theezakje. Kleine brokjes met een sterke smaak. Wat zit er naast thee eigenlijk nog meer in het...
Bekijk uitzending
Geliefd bij de borrel of op een feestje: leverworst. Doodgewoon en bovenal spotgoedkoop. Zo ligt bij iedere supermarkt een leverworst van een halve kilo voor slecht 62 cent. Maar kun je eigenlijk wel een leverworst...
Bekijk uitzending
Kaviaar, een luxeproduct dat de meeste van ons waarschijnlijk nog nooit van dichtbij hebben gezien. Het staat bekend als iets wat voor de rijkere bestemd zou zijn. Maar wees gerust, ook in de supermarkt koop je...
Bekijk uitzending
Oerbos in het raamkozijn. De liaan. Laat hem in de jungle hangen, dan is het tropisch onkruid. Breek een stukje af en het is goud waard in een tuincentrum om de hoek. Leuk voor in een vaas, of naast de televisie. Op...
Bekijk uitzending
Een boze slager schreef de Keuringsdienst een brief. Omdat het woordje kogel de biefstuk duurder maakt is het aantrekkelijk om ermee te sjoemelen. Iedere koe heeft kogels in zijn kont. Kogelbiefstuk kun je er van...
Bekijk uitzending
Kwark, te vinden in het zuivelschap naast de yoghurt, maar voor velen is het gissen wat het precies is. Ook het etiket geeft niet altijd duidelijkheid. Want kwark blijkt van van alles gemaakt te kunnen worden. Wat is...
Bekijk uitzending
Wie pasta eet strooit vaak geraspte kaas over zijn maaltijd. Liefst uit Italië, specifiek uit Parma als het even kan. Maar er zijn ook Nederlandse kazen die zeggen naar Italië te smaken of zichzelf een heus Italiaans...
Bekijk uitzending
Je hebt gewoon vlees, en tegenwoordig ook culinair vlees . Staat op het pakje. Zelfde stuk van het varken, maar de een heet culinair en de andere niet. Drie keer raden welke duurder is En dan blijkt er iets geks, in...
Bekijk uitzending