Een slager laat ons zien dat het varken niet meer hetzelfde varken is als dat van een aantal jaren geleden. Tegenwoordig heeft een varken een rib meer en een aantal tepels extra. Die zijn nodig om meer biggetjes te...
Bekijk uitzending
Het vooruitzicht dat er vrijdag weer geborreld mag worden, sleept velen door de week. Maar kom bij die borrel niet aan met doodgewone hapjes. Tegenwoordig is het tapas wat de klok slaat. Kleine hapjes in plastic bakjes....
Bekijk uitzending
Thee is niet zomaar thee meer, thee heeft tegenwoordig een nut: thee om beter te kunnen slapen, thee om meer energie te krijgen, thee om te ontspannen, thee voor je darmen, thee om te detoxen en zelfs thee om je libido...
Bekijk uitzending
Voor een bolletje ijs ga je naar een salon. Maar niet als het aan de ijsmakers van Hertog ligt. Zij maken tegenwoordig ijssalon-ijs voor in de supermarkt. Wat maakt ons ijssalon-ijs zo bijzonder dat het zelfs een plekje...
Bekijk uitzending
Eeuwenlang maakte het zoogdieren uniek, maar op vriendelijk verzoek van veganisten kunnen planten het nu ook: melk maken. Van soja of haver, kokos of cashew. En nu er van plant melk gemaakt kan worden, is er ook...
Bekijk uitzending
Lang had de mens een reuzenhonger, maar wie nu een blik werpt in het groenteschap ziet dat die tijd voorbij is. Daar ligt een gigantisch groot assortiment aan piepkleine groenten. Van babybroccoli tot babybiet....
Bekijk uitzending
Keuringsdienst ziet wat jij niet ziet en het heet gemodificeerd zetmeel. Zonder dat we het doorhebben staat het bijna dagelijks op ons menu. Verstopt in de kleine lettertjes van allerhande supermarktspul. Van soepen tot...
Bekijk uitzending
Het is een waarheid als een koe: onze oer-Hollandse kazen zijn zo geel als een kanarie. Van Edammer tot Gouda, van Beemster tot Leerdammer. Allemaal hebben ze zo n lekker kleurtje. Maar waarom eigenlijk? Melk is toch...
Bekijk uitzending
Van tekeningen tot barbecues: met houtskool is de mens al duizenden jaren creatief. De laatste jaren is daar een hele waslijst aan toegevoegd. Van de drogist tot het schap met sap: het ziet er zwart van de spullen met...
Bekijk uitzending
De Keuringsdienst was toe aan een goede gemoedstoestand en kocht wierook. Stokjes met smog. Goed voor bijna alles wat een mens te wensen heeft. Ze zijn er voor een scherpe geest en voor een fysieke gezondheid. Voor...
Bekijk uitzending
Vis wil je vers, want vers is lekkerder. Supers liggen er dan ook vol mee. Plastic bakjes waar met grote letters verse vis op staat. Maar draai het bakje om en de kleine letters vertellen iets vreemds: ontdooid. Die...
Bekijk uitzending
Vlees komt van een beest en vroeger wist de slager gewoon waar dat beest van het levenslicht had mogen genieten. Zo niet de grootgrutters. Die zwegen als het graf over waar hun vee graasde en geslacht werd. Tot de...
Bekijk uitzending
De Keuringsdienst dacht het beste met de kip voor te hebben en kocht vrije-uitloopeieren. Maar toen kwam het nieuws dat er buiten geen kip meer te bekennen is. Door de vogelgriep zit ons pluimvee ook in lockdown....
Bekijk uitzending
Geen gezeik, iedereen gezond! Zelfs de kniesoor die geen groenten lust, kan nu aan zijn trekken komen. In allerhande supermarktwaar worden groenten gestopt. Van wraps van wortel tot pasta van pastinaak. Chips van zoete...
Bekijk uitzending
Elke dag weer worden er vele broodtrommels mee gevuld: ronde plakken vlees voor op brood, rood met witte stippen. De één kiest cervelaat, de ander salami. En dan heb je nog snijworst. Maar is er wel verschil tussen de...
Bekijk uitzending
Kook je Chinees, dan koop je mie. Kook je Italiaans, dan pak je pasta. Tagliatelle om precies te zijn. Maar wat is eigenlijk het verschil? Allebei van tarwe, allebei lange platte slierten en allebei vaak opgerold...
Bekijk uitzending
Pimp je borrelplank: pak een plak paté. Goed voor luxe en allure. Maar waarom eigenlijk? Want niet ver naast paté ligt de smeerworst in het slagersschap. Ook een roze vleesspread. En in ingrediënten vrijwel identiek aan...
Bekijk uitzending
Brave burgers die doodgewoon de dagelijkse boodschappen doen zijn eindelijk veranderd in echte levensgenieters. Onze boodschappen zijn namelijk bourgondisch geworden. Er is bijna geen product waar het niet op staat. Van...
Bekijk uitzending
De bloemetjes en de bijtjes. Ze zijn hèt symbool voor een liefdevolle relatie. Dat zit wel goed tussen die twee, zou je dus denken. Maar er worden ook bloemen verkocht die speciaal bij-vriendelijk zeggen te zijn. De...
Bekijk uitzending
De Keuringsdienst van waarde neemt de mossel onder de loep. We varen mee met een mosselvisser, die zich eigenlijk liever landbouwer op zee noemt. Alle mosselverwerkers zitten in Zeeland. We mogen op bezoek bij een...
Bekijk uitzending
In mei leggen alle vogels een ei. Behalve de legkip dan. Die legt het hele jaar door eieren, alsof het eeuwig lente is. Ruim 300 eieren per jaar is de norm voor een beetje moderne kip. Maar hoe kregen we haar zover om...
Bekijk uitzending
Al jaren groeit de vraag naar geitenmelk. En geen melk zonder lammetjes. Maar er is een probleem met die lammetjes. De helft van de geboren lammetjes is een jongetje en daarmee het bokje. Want de bokjes zijn niet...
Bekijk uitzending
Vis komt van oudsher uit de natuur, gevangen door een visser op zee. Maar tegenwoordig eten we meer vis uit kooien dan gevangen in het wild. Vissen die net als vee worden grootgebracht tot aan de slacht door de mens....
Bekijk uitzending
Kauwgom. We kauwen er in Nederland zo n vijf miljoen kilo per jaar van weg. Maar sinds er kauwgom zonder plastic in de schappen ligt, kleeft er een gek smaakje aan de gom. Waar kauwden we al die tijd op en wat tuffen...
Bekijk uitzending
Een Italiaanse klassieker die niet meer weg te denken is uit onze keuken: pasta carbonara. Het gerecht is ons met de paplepel ingegoten. Een romige, witte saus die we over onze pasta draperen. Maar er is ook pizza...
Bekijk uitzending