Vaak is die gekookt, soms gegrild, maar heel vaak lusten we hem rauw: ham. Vlees van varkensbil: zogenaamd niet gegaard. Vele streken hebben er ééntje te koop in de supermarkt. Van Parma tot Coburg, het Schwarzwald tot...
Bekijk uitzending
Met het concept vlees was de Keuringsdienst wel bekend. Met het concept vleesconcept dan weer niet. Wat het is, wil de Keuringsdienst weten. De presentatie was in handen van Ersin Kiris, Marijn Frank, Teun van de...
Bekijk uitzending
De sperzieboon. Een doordeweeks boontje en het toonbeeld van de oer-Hollandse keuken. Voor bij chiquere gelegenheden grijpen we naar de haricot vert. Maar wat is nu precies het verschil tussen de twee groene boontjes?...
Bekijk uitzending
Er gaat een vreemd verhaal rond over zwangere paarden. In het bloed van de paarden zou iets zitten waar andere dieren vruchtbaarder van worden. Een onwaarschijnlijk, bloederig gerucht. Of toch niet? De Keuringsdienst...
Bekijk uitzending
Van luiers tot chocolademelk, sapjes tot vleesvervangers, een compleet bos van producten met één ding gemeen. Er zit E460 in. Of ook wel: cellulose. Boom zou het zijn. Maar is het schors, zaagsel of spaanplaat? En nog...
Bekijk uitzending
Ons kikkerlandje kent ze in overvloed: kikkers. Langs de slootkant, maar ook op ons bord zijn ze veel gezien. Bij de afhaalchinees of in de Franse bistro. Maar waar komen de geserveerde billen vandaan? De Keuringsdienst...
Bekijk uitzending
Water, gerst en hop: een pilsje. Simpel zat, zou je zeggen. Maar niets blijkt minder waar. Terwijl de ingrediënten dik verschillen, is er geen fles, blik of fust waar niet op gedrukt staat dat het volgens traditioneel...
Bekijk uitzending
Vissaus: saus, niet per se voor op de vis, wel ervan gemaakt. Hoe, is alleen de vraag. Van licht- tot donkerbruin: vele flesjes zijn er te vinden in het wokschap. Allemaal gevuld met kraakhelder vocht, waarbij van vis...
Bekijk uitzending
Het wordt gratis weggegeven door de schepping: haar. Maar steeds meer mensen vinden dat niet genoeg. En dus gaan ze met bosjes over de toonbank: haarextensions. In alle soorten en maten. Echt haar staat er op de...
Bekijk uitzending
Tarwe, water, gist en zout: brood is al duizenden jaren een doodsimpel recept. Maar nu zijn ze met dat brood gaan spelen. Ze voegen dingen toe, die broodnodig zouden zijn. Veldbonenmeel bijvoorbeeld. Maar waarom? Zelfs...
Bekijk uitzending
Bijzonder gek is het: al jaren zou het hommeles zijn met de hommels, bijtjes en bloemetjes. De bestuivende beestjes worden bedreigd. Een tragedie voor alles wat groeit en bloeit. Maar hoe kan het dan, dat daar bij de...
Bekijk uitzending
Het zit in de aard van de aardappel: dat je er vele kanten mee op kan. Van bakken tot prakken, poffen tot koken. Te complex, vonden de supers en nu zetten ze groot op de zak welke knol je moet kopen voor welk kunstje....
Bekijk uitzending
Worst, ham, salami of spek: voordat varkensvlees vlees werd, ging het door het leven als een dier. En ook dieren kunnen ziek worden. Bij het grootste slachthuis van ons land, dat vooral varkens uit grote stallen...
Bekijk uitzending
Plastic troep: de wereldzeeën zouden ervan stikken. Gelukkig hebben ze daar iets op bedacht: oceaanplastic. Nieuwe spullen van oud plastic, zo uit de zee gevist. Van sportkleren tot speelgoed, mokken tot muizen. We...
Bekijk uitzending
Glamour heb je, of heb je niet. Glitter kan je kopen. Schitterende winkelschappen tellen duizenden soorten. Van lipstick tot knutsellijm. Stiften tot schmink. Goed voor al uw feesten en partijen. Maar wat is het? De...
Bekijk uitzending
Ieder beestje heeft een naam, maar ééntje krijgt die pas zodra die dood is: sliptong. Zwemt hij in de zee, dan is het kleine tong. Liggen ze met drie tegelijk op je bord, dan zetten ze er slip voor. Maar niemand die...
Bekijk uitzending
Hij heeft Nederland in zijn greep: de octopus. Vroeger alleen bij de visboer, nu zelfs in de supers te koop. Pulpo staat erop: voorgekookte tentakels, inclusief zuignappen. Maar wat is er met de rest van het beest...
Bekijk uitzending
Keurige bosjes bloemen moeten het veld ruimen: woonbladen schrijven wilde, weelderige bossen voor. Veldboeketten. Odes aan de natuur, vol bonte bloemen uit het seizoen, zo op je keukentafel. Een vaasje vol, vers van het...
Bekijk uitzending
Boter, kaas en melk: Nederland is er wereldkampioen in. Ieder jaar goed voor miljarden liters zuivel, waarvoor ieder jaar miljoenen kalveren op aarde worden gezet. Sommigen schoppen het zelf tot melkkoe, maar velen...
Bekijk uitzending
Boter, kaas en melk: Nederland is er wereldkampioen in. Ieder jaar goed voor miljarden liters zuivel, waarvoor ieder jaar miljoenen kalveren op aarde worden gezet. Sommigen schoppen het zelf tot melkkoe, maar velen...
Bekijk uitzending
Ook kaas koos voor gemak: met plastic pakjes kaasplakjes. Voorgesneden kaas, waar geen schaaf aan te pas hoeft te komen, direct voor op de boterham. Maar hoe kan het: al die plakken precies even groot en lang? De...
Bekijk uitzending
Piripiri, het zit op de kip en in de filet. Er zijn kruiden en er zijn sauzen. Praktisch elk product is in een piripiri-editie te koop, maar niemand die eigenlijk weet wat het is of voor moet stellen. Laat staan waarom...
Bekijk uitzending
Het is een waarheid als een koe, zonder kalf geen melk. Melk die de boer wil kunnen verkopen. Daarom scheidt hij doorgaans snel na de geboorte moederkoe en kalf. Zo kan de melk richting de fabriek en wordt die niet...
Bekijk uitzending
Koe, varken, schaap: op ons bord weten we doorgaans welk dier er ligt. Maar kruip in zijn huid, of ga erop zitten, en je moet gissen naar de soort. Jassen en tassen. Schoenen en stoelen. Portemonnees en pantoffels. Echt...
Bekijk uitzending
De Keuringsdienst deed eens groot inkopen op het internet en kwam iets merkwaardigs tegen. Diepgevroren kipfilet, speciaal voor de horeca, die maar voor 70% uit kip zou bestaan. De rest is water. Waarom? En hoe ze het...
Bekijk uitzending