Boerenkool (1)
12-11-2009
| 3187 x bekeken | 0 reacties
We bekijken de wereld achter de meest Hollandse maaltijd. Boerenkool met worst. Voor een stamppot van boerenkool heb je nodig: een boer, een stamper en een rookworst. Het hoogculinaire bestaan van de Nederlander is zo simpel als aardappelpuree met een kuiltje voor de jus.
Iedereen kan stamppot maken met boerenkool. Maar er is iets merkwaardigs mee. In het groot gaat het niet zoals het in het klein moet. In een fabriek maken ze er een ingewikkeld potje van. Een stamppotje boerenkool dat we in de supermarkt kant en klaar kunnen kopen, is niet gemaakt door boeren met een stamper en rookworst, maar van duizend dingen die we in geen enkel keukenkastje in geen enkel huishouden kunnen vinden. We onderzoeken het vreemde van het grote koken en ondekken wat ze uitspoken in de kant-en-klaar-industrie.
Deze uitzending van het programma Keuringsdienst van Waarde met de titel Boerenkool (1) is uitgezonden op donderdag 12 november door de RVU.