Discussie tussen journalist/onderzoeker
Margalith Kleijwegt, docent maatschappijleer Halil Karaslaan en schrijver Natascha van Weezel. Leraren die onderwerpen uit de weg gaan. Leerlingen die zich terugtrekken in hun eigen groep. Uit recent onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek blijkt dat een op negen leraren lastige onderwerpen in de klas uit de weg gaan. Onderwerpen als terrorisme, homoseksualiteit, het slavernijverleden en de politieke situatie in Turkije zijn lastig te bespreken in de klas. Kinderen gaan om met kinderen met dezelfde etnische achtergrond. Leraren maken zich zorgen om de mislukte integratie in de klas. Is de kloof in het onderwijs te overbruggen door meer nadruk te leggen op onze Nederlandse normen en waarden? Moeten scholen de hoeder zijn van de Nederlandse identiteit? Een gesprek met journalist
Margalith Kleijwegt die deze situatie ook tegenkwam in haar onderzoek 'Twee werelden, Twee werkelijkheden'. Docent maatschappijleer Halil Karaslaan vertelt hoe hij in de klas het gesprek aangaat over gevoelige onderwerpen. En journalist Natascha van Weezel beschrijft in haar boek 'Thuis bij de vijand' de manier waarop zij persoonlijk de kloof tussen joden en moslims probeert te overbruggen.
In deze uitzending van Jacobine op Zondag was
Margalith Kleijwegt te gast. De presentatie was in handen van
Jacobine Geel. Deze uitzending van het programma Jacobine op Zondag met de titel Moeten scholen de hoeder zijn van de Nederlandse identiteit? werd uitgezonden op zondag 2 april door de KRO.