Uitzending
NOS In de Rij voor Anne Frank - 12-6-2015

12-6-2015

NOS In de Rij voor Anne Frank

566 x bekeken | 0 reacties
6
Documentaire over de 'eeuwige' rij voor het Anne Frank Huis. Vier seizoenen lang is de rij gevolgd. Zon, regen, storm of ijzige kou; de wereld staat altijd in de rij voor Anne Frank. Via persoonlijke verhalen van negen mensen uit de hele wereld en aan de hand van tweeŽntwintig meisjes die in hun eigen taal indringende passages voorlezen uit Annes dagboek, wordt het verhaal van Anne Frank opnieuw verteld en in beeld gebracht.

Alle hoofdpersonen zien we zowel voor als na hun bezoek aan het Achterhuis. Als ze het huis uitkomen, koppelen ze, diep onder de indruk, hun eigen verhaal aan dat van Anne Frank. Zo wordt voor de kijker duidelijk wat Anne heeft meegemaakt. Zij en haar familie werden opgejaagd door een dictator, gediscrimineerd, vernederd, liepen gevaar, moesten jarenlang onderduiken. Anne kon niet zijn wie ze was en eindigde in een onmenselijk kamp. Daarnaast is de rij in al z'n facetten te zien. Mensen diep in gedachten, of juist in gesprek, etend, drinkend, vrolijk, somber. Soms rillend van de kou, soms zwetend van de hitte. De gaypride die langskomt. De 'rijmanager', die de mensen op hun plek zet. De schuifelende voeten.

De rij als symbool voor de rijen uit WOII. Een wrange symboliek, want Anne Frank stond uiteindelijk ook in de rij. Een rij die leidde tot het einde van haar jonge leven De verhalen van de mensen in de rij laten ook zien dat het verhaal van Anne Frank nog altijd actueel is. De vrijheid van godsdienst, de vrijheid van meningsuiting, het recht om niet gediscrimineerd te worden, het recht op asiel, het komt allemaal terug in de verhalen van de mensen in de rij. Maar vooral dankzij het verhaal van Anne Frank. Een meisje dat dacht dat niemand echt geÔnteresseerd zou zijn in haar verhaal, maar voor wie nog steeds ieder jaar een miljoen mensen uit de hele wereld urenlang in de rij gaan staan.

Deze uitzending met de titel NOS In de Rij voor Anne Frank werd uitgezonden op vrijdag 12 juni.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie