Uitzending
In de schaduw van het nieuws - Sporten of leven?

Sporten of leven?

In de schaduw van het nieuws

30-1-2010

| 1638 x bekeken | 0 reacties
6
Aan de vooravond van de Olympische Winterspelen stelt Arie Boomsma in KRO’s In de Schaduw van het Nieuws zich de vraag of topsporters niet teveel persoonlijke offers moeten brengen. Wie de top wil bereiken zal jarenlang af moeten zien van een normaal sociaal leven. Talentvolle kinderen kunnen nauwelijks gaan spelen met leeftijdgenootjes, pubers moeten alle feestjes overslaan. Elke vrije minuut moet er worden getraind. Vaak moeten talentvolle sporters al vroeg het gezin verlaten om zich in de buurt van een goede trainigslokatie te vestigen. Relaties, een kinderwens, alles moet wijken voor dat ene doel; de top.

Te gast zijn zwemmer Maarten van der Weijden die zijn vriendin aan de kant zette om zich volledig te kunnen concentreren op zijn sport. Judokampioen Dennis van der Geest vertelt over de druk die hij voelde in zijn jeugd om te moeten presteren. Maud Mulder komt uitleggen waarom zij besloot te stoppen met hockey op topniveau; voor haar was ‘het leven’ belangrijker. Zwemster Inge de Bruin ging wel door, maar moest veel in het leven aan zich voorbij laten gaan. Is zij nu bezig aan een inhaalslag? Schaatscoach Jac Orie geeft in de uitzending toe dat hij twijfels heeft bij haast elk feestje wat een van zijn sporters wil bezoeken. Ook is er aandacht voor het verhaal van sporters die alles hebben opgegeven voor dat ene doel, maar die de top toch net niet haalden. Geen carrière als topsporter, en je sociale leven aan puin. Was het dat allemaal wel waard? En mogen we van onze kinderen wel vragen om te trainen voor een topsport carrière?

Deze uitzending van het programma In de schaduw van het nieuws met de titel Sporten of leven? is uitgezonden op zaterdag 30 januari door de KRO. Te gast waren Dennis van der Geest, Inge de Bruin, Jac Orie, Maarten van der Weijden en Maud Mulder. De presentatie was in handen van Arie Boomsma.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble Black Five Days 5 dagen écht de beste aanbiedingen Bekijk nu!