Theo Witvliet werkte aan de Universiteit van Amsterdam als hoogleraar Geschiedenis van het christendom in de moderne tijd en was gasthoogleraar aan de Universiteit van Genève. Theo Witvliet werkte aan de Universiteit van Amsterdam als hoogleraar Geschiedenis van het christendom in de moderne tijd en was gasthoogleraar aan de Universiteit van Genève. Internationale bekendheid kreeg hij door vertalingen van zijn publicaties over de bevrijdingstheologie: Een plaats onder de zon (1984) en De weg van de zwarte Messias (1984). Verder schreef hij onder meer Gebroken traditie (1999) en Het geheim van het lege midden (2004). Onlangs verscheen van zijn hand: Kwaliteit van leven - het humanisme van Buber. Een mens is vóór alles een relationeel wezen: zonder de ander kan hij nooit tot zichzelf komen. Eenzijdige nadruk op het vieren van het 'ik' veroorzaakt veel teleurstelling en ongeluk; niet alleen individueel, maar ook voor de samenleving. Samengevat de kern van het gedachtegoed van Martin Buber (1878-1965), die samen met Freud en Einstein behoort tot de invloedrijkste Joodse denkers uit de vorige eeuw. In het gesprek met
Marleen Stelling laat Witvliet zien dat Bubers humanisme ook in onze gepolariseerde wereld van vandaag van grote betekenis is: werkelijke ontmoeting, een echt gesprek en vertrouwen ondanks alles, zijn elementen die we als samenleving hard nodig hebben.
De presentatie was in handen van
Marleen Stelling. Deze uitzending van het programma Het Vermoeden met de titel Theo Witvliet werd uitgezonden op zondag 21 mei door de IKON.