In het leven van programmamaker
Naïma Azough (1972) zijn identificatie en empathie twee vitale motoren. Alles wat zij doet, komt voort uit verantwoordelijkheidsgevoel, uit een diepe wens om via de eigen kwetsbaarheid de innerlijke worsteling van de ander te herkennen. Op die manier is inlevingsvermogen te oefenen. “En zo kun je een mentale ommekeer tot stand brengen en een rijker gevoelsleven scheppen”, constateert Azough. Ook zij werd geraakt door de gewraakte Marokkanenuitspraken van
Geert Wilders, maar die wakkerden tegelijkertijd haar strijdbaarheid aan: “Dit gaat over bestaansrecht. Ieder kind dat in dit land opgroeit, is van dít land, is geworteld in déze klei.”
Al heel jong wilde het voormalig Tweede Kamerlid voor
GroenLinks een bewuste keuze maken of zij zich wel of niet aan het geloof zou overgeven. De islamitische cultuur zou altijd deel uitmaken van wie zij is, maar ze zette zich af tegen mannelijke hiërarchie en vrouwonvriendelijke tradities. Door de kracht van verhalen en het zich verdiepen in de geschiedenis ging ze beseffen, dat God voor haar een zoeken is, een aarzelen en dat Hij toch een diepe liefde oproept.
Daarin voelt zij zich sterk verbonden met de Joodse Etty Hillesum, die besloot om niet onder te duiken maar naar Westerbork te gaan. Later werd ze vermoord in Auschwitz. Vandaar Azoughs keuze voor een dagboekfragment van Etty als haar ‘heilige tekst’: '…En ze vergeten, dat men in niemands klauwen is, als men in jouw armen is.' “Haar moed om kracht en kwetsbaarheid te tonen, inspireert mij. Zij durfde zich open te stellen en wist zo licht te verspreiden in duistere momenten.”
In deze uitzending van Het Vermoeden was
Naima Azough te gast. Deze uitzending van het programma Het Vermoeden met de titel
Naïma Azough werd uitgezonden op zondag 14 september door de IKON.