Herman van Praag
8-2-2009
| 5521 x bekeken | 2 reacties
Emeritus hoogleraar psychiatrie Herman van Praag (1929) schreef het boek God en psyche, waarin hij het verband tussen psychiatrie en religie bespreekt. In zijn vakgebied werd lange tijd laatdunkend gedaan over religiositeit, als zou het een primitief restant uit een vroegkinderlijk verleden zijn. Daar denkt Herman van Praag heel anders over. Hij praat over zijn leven, zijn werk en zijn favoriete bijbeltekst over de zondeval, die volgens hem gezien moet worden als een blessing in disguise.
Presentatie: Colet van der Ven.
Deze uitzending van het programma Het Vermoeden met de titel Herman van Praag is uitgezonden op zondag 8 februari door de IKON. De presentatie was in handen van Colet van der Ven.
Reacties op deze uitzending
-
blikker3767
4-5-2009 05:59
Ik kan niet begrijpen hoe mensen nog in een God kunnen geloven. Vooral na de tweede wereld oorlog waarin zoveel onschuldige mensen naar hun dood gingen. Wie kan in zo'n God geloven?
Geef mijn groeten aan Herman, die ik van voor de oorlog en gedurende de oorlog kende in Schiedam.
Nettie Bos
-
blikker6489
16-11-2009 18:26
H. van Praag heeft het juist voor. Religiositeit is niet weg te denken uit het bestaan van de mens, zelfs voor wie niet in een 'persoonlijke God' gelooft. Iemand stelt in een reactie, dat je na de Tweede Wereldoorlog niet meer KAN geloven. Een bekende rabbijn, aan wie men vroeg: 'Waar was God in Auschwitz?', antwoordde gewoon: 'Waar was de mens in Auschwitz?'. Het zijn de mensen, die mekaar naar het leven staan. Het zou maar al te gemakkelijk zijn, al het goede wat er gebeurt, aan mensen toe te schrijven, en het negatieve aan God.