Carel ten Linden
17-1-2010
| 6072 x bekeken | 7 reacties
Carel ter Linden (Amersfoort, 1933) kreeg nationale bekendheid door zijn betrokkenheid bij diverse trouw-, doop- en rouwdiensten van het Koninklijk Huis. Religie, zegt hij, zit hem in de genen. Twee grootvaders waren predikant en ook zijn jongere broer Nico werd dominee. Maar de passie voor religie heeft ook het talent van verwondering nodig: verwondering over de wereld, de zin van het bestaan en de plaats daarin van de Schepper. Een aantal jaren geleden publiceerde Ter Linden Wandelen over het water - Bijbelse beelden en hun geheim, waarin hij ervoor pleit de Bijbelse verhalen niet letterlijk te nemen, maar te zoeken naar hun diepere betekenis. Naar aanleiding daarvan werd hij door talloze gemeentes en parochies uitgenodigd om vragen te beantwoorden. Veel van deze vragen en zijn antwoorden daarop heeft hij onlangs gebundeld in Desgevraagd. Minder bekend is dat Carel ter Linden ook een gedichtenbundel publiceerde: Om een zin. Daaruit leest hij zijn gedicht De Mol voor: 'Maar weet de mens die hier zijn tuin beziet/dan zelf vanwaar hij komt, waarom hij leeft?/Misschien dat ook iets hogers hèm omgeeft./Alleen, zijn blinde ogen zien het niet.' Ter Linden: 'Wij weten veel, maar ook zoveel niet! Wel dat ons leven een verpakt appèl behelst om er iets mee te doen. Ik geloof niet in de algemene opvatting dat God overal woont. Ik denk aan het verhaal van een zekere rabbi Mendel, die zei: 'God woont daar waar men Hem binnenlaat.' Elke ochtend opnieuw moet ik Hem binnenlaten.' De heilige tekst van Carel ter Linden komt uit een anonieme brief, die is opgenomen in een boek van Dorothee Sölle. Wat hem in deze tekst vooral raakt is de universele behoefte van de mens om gekend te worden, terwijl hij altijd de neiging heeft zich te pantseren. 'Maar God is niet anders te ontmoeten dan in de andere mens.'.
Presentatie: Annemiek Schrijver.
Deze uitzending van het programma Het Vermoeden met de titel Carel ten Linden is uitgezonden op zondag 17 januari door de IKON. De presentatie was in handen van Annemiek Schrijver.
Reacties op deze uitzending
-
blikker7345
17-1-2010 21:34
wat een prachtige uitzending.had ik weer nodig om te horen waar het werkelijk om gaat in ons leven.goede vragen door annemiek en de antwoorden met bescheidenheid en wijsheid uitgesproken.kan ik de heilige tekst op internet lezen?
-
blikker7347
18-1-2010 00:02
een suggestie voor Ds.Carl ter Linden en voor wie dat verder wil: Om een uitweg te vinden uit het doolhof, dat deze wereld steeds meer schijnt te zijn.Probeer het U voor te stellen, God IS de evolutie. We verwonderen ons over de schoonheid daarvan. Wij beamen die schoonheid,en daardoor zijn wij uitgenodigd mee te gaan in die stroom.Zo worden wij God's maatje . Al zijn maatjes geeft hij naast zijn eigen aanwezigheid een hulpje ter onzer beschikking.Geef dat hulpje een naam . Van uit de morgenstilte stel je je open dan voor de nieuwe dag. Kijk 'ns hoeveel momenter van wondering je dat oplevert.Zou het zo eenvoudig
kunnen zijn? Gabrielle B
-
blikker7353
18-1-2010 02:48
Ik zou graag met Ds. C. ter Linden van gedachten willen wisselen over de vraag die hij niet (meer) kan beantwoorden over de zin van ons menselijk bestaan. Het komt eerlijk, maar ook wat moedeloos op mij over.
In het boek "Een ongewoon gesprek met God"van Neale Donald Walsch staan richtlijnen over vreugde als hoogste gedachte, waarheid als de meest heldere bewoordingen en en liefde als grootste gevoel. Al het mindere is afkomstig uit een andere bron.
Walsch schrijft dat God het universum heeft gecreerd om zichzelf te ervaren. Er zou namelijk geen uidaging zitten in een theoretisch perfecte schepping zonder tegenstellingen. Ervaringen door mensen - die een ziel in zich herbergen als een deel van God - kunnen alleen opgedaan worden als er tegenstellingen bestaan: licht versus donker, warm versus koud, goed versus kwaad, mannelijk versus vrouwelijk. Er zijn misschien wel duizend tegenstellingen die wij in ons leven kunnen tegenkomen. Het opdoen van zoveel mogelijk ervaringen lijkt mij de zin van ons bestaan, wat zich naar mijn intuitie ook niet beperkt tot één leven.
Fokko Winterwerp
-
blikker7354
18-1-2010 03:34
Jammer dat de kerk zo weinig open staat voor nieuwe theologie waar ds. Carel ter Linden het over heeft. Ik merk dat steeds meer gelovigen b.v. moeite hebben met de klassieke Christologie ( Jezus gestorven voor onze zonden). Maar de kerk durft de discussie over dit leerstuk niet aan waardoor mensen de kerk de rug toekeren.
Bertus Huizing. Loppersum.
-
blikker7400
21-1-2010 05:48
Kan ik het gedicht van DE MOl gelezen door Carel ter Linden,op internet terugvinden??
Heb genoten van weer zo'n mooie uitzending!
-
blikker7447
24-1-2010 06:08
Ook ik zou graag het gedicht "De mol" willen lezen, het sprak me bijzonder aan! Sandra
-
blikker29386
23-11-2012 00:50
De mol
De grond beweegt. Hij is weer aan het werk.
Hij wroet en duwt de aarde naar omhoog,
door niets gestoord en vlak onder mijn oog.
Hij weet niet wat hij aanricht in dit perk.
Te vreemd is mij dit onderaards bestaan
dat in het donker gaat zijn blinde gang
en nooit het daglicht ziet, een leven lang:
voor deze wereld mist het elk orgaan.
Maar weet de mens die hier zijn tuin beziet
dan zelf vanwaar hij komt, waarom hij leeft?
Misschien dat ook iets hogers hém omgeeft.
Alleen, zijn blinde ogen zien het niet.
Carel ter Linden: ‘Om een zin’ – Gedichten
Uitgeverij De Arbeiderspers, 2007
ISBN 978 90 295 6578 3 / NUR 306