Alex Verburg (1953) begon als verslaggever bij de Texelse Courant. Vanaf de jaren tachtig maakte hij naam als interviewer bij grote publiekstijdschriften als Libelle. Van het laatste interview met
Annie M.G. Schmidt bracht hij een boekje uit. Ook schreef hij de memoires van
Liesbeth List, en in 2006 verscheen De Verzoening: het levensverhaal van de weduwe van
Gerrit Jan Heijn.
Met Het huis van mijn vader debuteerde Verburg in 2002 als romanschrijver. Later volgden En najagen van wind, en Dwalingen. Dit jaar verscheen: Pater van Kilsdonk, Raadsman in delicate zaken, de memoires van de legendarische pater uit Amsterdam. Respect, aandacht en vertrouwen zijn sleutelwoorden voor alles wat Verburg schrijft.
Alex Verburg groeide op in een groot, liberaal-christelijk gezin. Op zijn zoektocht naar de zin van het leven kwam hij in aanraking met het werk van Hermann Hesse, met de I Tjing en Bhagwan. Maar dit ligt allemaal ver achter hem. Een belangrijk woord voor hem is eerbied, een belangrijk thema blijft liefde. Als ‘heilige tekst’ koos hij dan ook voor de onvergankelijke tekst over de liefde uit Korintiërs. In de oude vertaling, want volgens Verburg ademt de taal van Paulus tijdloosheid en staat zijn omschrijving van de liefde haaks op de waan van de dag, waarin ongebreideld egocentrisme hoogtij lijkt te vieren.
Deze uitzending van het programma Het Vermoeden met de titel
Alex Verburg werd uitgezonden op zaterdag 9 november door de IKON.