Marga Minco, de schaduw van de herinnering
23-4-2010
| 3931 x bekeken | 0 reacties
In het indrukwekkende oeuvre van Marga Minco (1920) zijn de Duitse bezetting en het toeval van overleven terugkerende thema’s. De schrijfster overleeft als enige van een orthodox-joods gezin de Tweede Wereldoorlog en verwoordt haar herinneringen en ervaringen in haar verhalen en romans. Marga Minco, 90 jaar, zit nog dagelijks achter haar typemachine en vertelt over haar herinneringen, het schrijven en de werkelijkheid.
‘Het heeft lange tijd geduurd voor ik ertoe kon komen over mijn oorlogservaringen te schrijven. Vele keren heb ik me ertoe gezet en evenzovele keren heb ik het van me afgeschoven. Het was of iets me ervan weerhield, of ik bang was dat ik de personen die ik in mijn verhaal wilde laten herleven, tekort zou doen door over ze te schrijven. Maar ik ontkwam er niet aan.” (Uit: het nawoord van Marga Minco in Het bittere kruid, 46e druk 2007)
In deze documentaire van Maarten Schmidt en Thomas Doebele vertelt Marga Minco over wat haar en haar familie in de Tweede Wereldoorlog is overkomen. Tijdens een aantal ontmoetingen met de schrijfster, thuis achter haar schrijftafel, vormen drie verhalen uitgangspunt voor de gesprekken: De Mannen, Het dorp van mijn moeder en Het adres. Het zijn drie beslissende momenten voor haar geweest: het besluit om te vluchten met achterlating van haar ouders, de vergeefse poging haar vader en moeder te behoeden voor transport uit Westerbork, en na de oorlog het afscheid van de tastbare herinneringen aan haar familie. Deze bepalende momenten in het leven van een joodse familie tijdens de Duitse bezetting, heeft Minco op uiterst sobere en indringende wijze in haar oeuvre verwerkt.
Regie: Maarten Schmidt & Thomas Doebele
Deze uitzending van het programma Het Uur van de Wolf met de titel Marga Minco, de schaduw van de herinnering is uitgezonden op vrijdag 23 april door de NPS.