Kees Fens, erfgenaam van een lege hemel
16-6-2008
| 3275 x bekeken | 0 reacties
Kees Fens (1929-2008) was een alom geacht en bewonderd literair criticus en essayist. Decennialang waren zijn literatuurrecensies in De Volkskrant toonaangevend voor boekliefhebbers. In 1977 verscheen zijn laatste recensie en tot kort voor zijn overlijden schreef hij wekelijks eigenzinnige, scherpe en liefdevolle stukken over muziek, geloof, architectuur en beeldende kunst. Fens was emiritus hoogleraar in de moderne letterkunde en ontving in 1990 de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre.
Muziek, literatuur, geloofsbelijdenis en architectuur waren pijlers onder het werk en het leven van Kees Fens. De film van Hans Keller is daar getuige van.
De film begint in de leeggehaalde Chassékerk in Amsterdam waar Fens als tienjarige jongen een liefde voor geloof en liturgie ontwikkelde, maar waar ook het begin lag van een grote kunstgevoeligheid. In de Chassékerk leerde hij zichzelf met een gekregen missaal de betekenis van de liturgische taal en ervoer hij de (muzikale) kracht van het Latijn. Hij wilde monnik worden en bij de trappisten intreden.
Het tafereel van de lege kerk is een metafoor bij de gedachte dat er een firmament van op het geloof gebaseerde kennis geweest is, dat nu in brokken en stukken over de aarde verspreid ligt. "Mijn schervenverhaal," sprak Kees Fens, "niemand kent het geheel meer."
De scčne dient als opmaat van een spirituele 'travelogue' door een eigentijds Nederland en Europa, waar nog scherven te vinden zijn en die onderwerp zijn van 'de archeologie van de ziel'. "En van de archeologie van mijn leven", zei Fens.
Aan de hand van het leven en de reizen van Petrarca, met wiens meditatieve en contemplatieve karakter Kees Fens zich identificeerde, komen in de film 'scherven' tevoorschijn. Ze zijn te zien in de kathedraal van Chartres, in het klooster Abbaye de Fontenay in Marmagne, in de basiliek Madeleine te Vézelay, bij de ruďnes van de kerk Sainte Claire te Avignon, op de Mont Ventoux en in Padua (in de nabijheid waarvan Petrarca overleed).
"De hemel en voorstelling van de hemel zijn in scherven naar beneden gekomen". Waren zijn woorden. Het geheel is er niet meer. De film is een proeve van archeologie in het bestaan en de ziel van de onlangs overleden Kees Fens.
Deze film is tot stand gekomen met een bijdrage van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.
Regisseur: Hans Keller
Producent: René Mendel/ Interakt
Deze uitzending van het programma Het Uur van de Wolf met de titel Kees Fens, erfgenaam van een lege hemel is uitgezonden op maandag 16 juni door de NPS. Te gast was Kees Fens.