Voor de 42-jarige Birgit is het een spannende tijd. Haar nier moet operatief verwijderd worden. Tot voor kort wist ze niet eens dat ze een aangeboren afwijking had, die voor onherstelbare schade zorgde.
Als gevolg van een vernauwing en een bijkomende ontsteking functioneert een van de nieren nauwelijks meer. Uroloog dokter Du Fossé zal haar opereren. Hij wordt bijgestaan door zijn collega-uroloog dokter Laduc.
De operatie wordt laparoscopisch uitgevoerd, oftewel door middel van een kijkbuisoperatie.
Dit is voor de urologen van het ziekenhuis Rivierenland in Tiel de standaardprocedure, mede vanwege de vele voordelen.
Er hoeft namelijk geen grote huidinsnede te worden gemaakt en daardoor is de operatie op deze manier veel minder belastend voor de patiënt. Het lichamelijk herstel is hierdoor zeer snel. In het ziekenhuis bestaat een zeer grote ervaring met allerlei urologische laparoscopische operaties. Naast laparoscopische nieroperaties worden ook prostaatkanker operaties laparoscopisch (en zelfs met robot) uitgevoerd. Het is geen gemakkelijke operatie, omdat er zo veel bloedvaten rond de nier lopen. Maar toch verloopt alles volgens plan. Ook het herstel verloopt voorspoedig, en daar is niet alleen dokter Du Fossé erg blij mee, maar uiteraard vooral Birgit zelf!
Bij het schoonhouden van een ziekenhuis komt heel wat kijken. Vandaag maken we kennis met Siska Rustenhoven en Nescerine Mulay, medewerksters van het schoonmaakbedrijf Hago Nederland.
We treffen ze op hun ronde voor de beddencentrale. Als een patiënt naar huis mag, wordt meteen het bed en alles eromheen grondig gereinigd, van boven naar beneden. Ze werken met microvezel doekjes. Die nemen het vuil sneller op. Zeker wanneer deze een bepaalde klamvochtigheid hebben, die bereikt wordt door ze te mangelen. Maar ook gebruiken ze speciale schoonmaakmiddelen van Alpheios. De vloer wordt met een schrob-zuigmachine behandeld, zodat hij meteen droog is en dus meteen begaanbaar - ook voor mensen met krukken!
De 19-jarige Mariska komt met enorme buikpijn naar de Spoedeisende Hulp. Het vermoeden bestaat dat het om een blindedarmontsteking zou kunnen gaan.
Dat wordt snel op allerlei manieren onderzocht. Niet alleen bloedonderzoek, maar ook met behulp van zogenoemde beeldvormende technieken. Als de echo niet voldoende laat zien, wordt besloten tot het maken van een CT scan. Weliswaar röntgenstralen, maar ze geven wel duidelijkheid. En inderdaad: het is een blindedarmontsteking. Die zelfde avond nog wordt Mariska geopereerd. En als we haar de volgende dag terugzien, is ze helemaal opgeknapt.
Meneer Loef is al meer dan een half jaar hees. Hij komt naar het stemspreekuur in Ziekenhuis Rivierenland.
De KNO arts en de logopedist onderzoeken gezamenlijk de oorzaak en de beste behandelmethode, in een speciaal spreekuur voor mensen met hardnekkige stemproblemen. Er wordt een aantal test gedaan. En goed geobserveerd hoe meneer Loef zijn stem gebruikt. Zo worden er video-opnames gemaakt om het geheel van houding, adempatroon en stemgebruik te kunnen beoordelen. Ook wordt er een fonetogram gemaakt. Hierbij wordt het bereik van de stem geregistreerd op de
computer. De KNO arts onderzoekt de trilling van de stembanden met een stroboscoop. Dit is een camera die de trilling van de stembanden vastlegt. Op basis van deze onderzoeken wordt een behandelplan opgesteld.
Deze uitzending van het programma Het Stadsziekenhuis met de titel Voorjaar 2010 aflevering 7 werd uitgezonden op zondag 25 april door RTL4.