Wat is de plaats van arbeid in de verzorgingsstaat?
24-6-2012
| 1667 x bekeken | 0 reacties
Afl.: Wat is de plaats van arbeid in de verzorgingsstaat?
Arbeid is één van de pijlers van onze verzorgingsstaat. Werk is niet alleen nodig om de kost te verdienen, maar ook een middel tot zelfontplooiing. Het geeft zekerheid en structuur aan het leven. In hoeverre moet de verzorgingsstaat in dienst staan van arbeid en omgekeerd? En hoe verhoudt de trend van flexibilisering zich tot de verzorgingsstaat?
Gasten in deze uitzending zijn:
Paul de Beer, econoom en bijzonder hoogleraar Arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1 januari 2011 is hij wetenschappelijk directeur van het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging.
Rutger Claassen, universitair docent Politieke filosofie aan de Universiteit Leiden. In november 2011 verscheen van hem het boek Het huis van de vrijheid. Daarin belicht hij politieke controverses vanuit politiek-filosofische opvattingen over de rol van de staat.
Ton Wilthagen, hoogleraar Institutionele en juridische aspecten van de arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg. Sinds 2009 is hij directeur van onderzoeksinstituut ReflecT (Research Institute for flexicurity, labourmarket dynamics and social cohesion).
Deze uitzending van het programma Het Filosofisch Kwintet met de titel Wat is de plaats van arbeid in de verzorgingsstaat? is uitgezonden op zondag 24 juni door Human. De presentatie was in handen van Ad Verbrugge en Clairy Polak.