Uitzending
Het Beloofde Land - 12-6-2011

12-6-2011

Het Beloofde Land

894 x bekeken | 0 reacties
6
Achttien jaar geleden ontvluchtte het gezin van Anisa de oorlog in Afghanistan. Anisa was hoogleraar aan de Universiteit van Kabul, net als haar man. Zwanger en met twee kleine zoontjes en een tasje babykleertjes kwamen ze 18 jaar geleden aan op Schiphol. Hun derde zoon werd een maand later in het asielzoekerscentrum geboren. Na een lange periode van verwerken en aanpassen besloten ze - beide eind 30 - een totaal nieuwe carrière te beginnen en zo letterlijk een nieuwe start te kunnen maken. Ze volgden een opleiding voor Maatschappelijk Werk en verdienen nu alletwee hun geld in de Dienstverlening. Anisa begon een vereniging voor Afghaanse vrouwen. Een jaar geleden kochten ze hun eerste huis in Nederland; een mooi hoekhuis in een rustige wijk in Helmond. Hun zonen zijn alledrie ambitieus en maatschappelijk geëngageerd; ze volgen universitaire studies maar zetten zich ieder op hun eigen manier ook in voor hun oorspronkelijke thuisland, Afghanistan. Ze leerden van hun ouders het recept voor integratie en zelfbewustzijn: verantwoordelijkheid nemen door bij te dragen aan de Nederlandse maatschappij, en tegelijk nooit te vergeten waar je vandaan komt.

Sonia volgde haar man José van Barcelona naar Breda. Ze liet veel achter; haar baan, het zonnige stadsleven, haar familie en vrienden. Ze mist haar thuisland iedere dag. Omdat ze de Nederlandse taal nog niet machtig is, kan ze moeilijk sociale contacten maken en aan een baan komen. Ze woont nog geen jaar in Nederland, maar wil het liefst al teruggaan. Toch heeft ze besloten om hun tijdelijke verblijf zo succesvol mogelijk te maken voor haar gezin. José ziet veel mogelijkheden voor de kinderen in Nederland, maar voor altijd blijven is voor Sonia nu geen optie. Waar hun toekomst ligt, is nog onbekend.

Deze uitzending van het programma Het Beloofde Land is uitgezonden op zondag 12 juni door NTR. De presentatie was in handen van Abdelkader Benali en Marijn Frank.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie