Uitzending
Geloof, Seks & (Wan)hoop - Zorgen om seks

Zorgen om seks

Geloof, Seks & (Wan)hoop

17-11-2008

| 1523 x bekeken | 0 reacties
7
“De vrouw is nog nooit zo’n lustobject geweest als nu. De beleving van seksualiteit gaat vooral over prestaties: de omvang van de borsten, de lengte van de penis en de intensiteit van orgasmen. “Van seksualiteit wordt een soort ding gemaakt dat je kunt kopen. Het gaat niet over de potentie die seksualiteit heeft om boven jezelf uit te stijgen”, zegt psychologe Liesbeth Woertman in de eerste aflevering.

In deze aflevering voert Ingeborg Beugel de kijkers mee naar een balletvoorstelling met overwegend naakte dansers. De voorstelling is een aanklacht tegen de rauwe, onverschillige manier waarop mannen en vrouwen nu met elkaar omgaan: ieder verlangen naar intiem contact wordt gesmoord in kille afwijzing en egoïstische zelfbevrediging. In vergelijking met vroeger zijn de normen ten aanzien van seks sterk veranderd, constateert Beugel. Dit blijkt uit de buitengewoon openhartige gesprekken die zij voert met hoogbejaarde mannen en vrouwen over de betekenis van seksualiteit in hun leven in een tijd waarin seks en zonde in één adem werden genoemd. Beugel praat ook met jongeren over hun seksleven: over de invloed van porno en drugs, over plat neuken en scoren.

In de beeldcultuur is de vrouw nog nooit zo’n lustobject geweest als nu. Het feminisme heeft op dit terrein niets ten goede veranderd. Volgens hoofddocent psychologie aan de Universiteit van Utrecht Liesbeth Woertman, speelt de beeldcultuur een doorslaggevende rol in de veranderende normen over seksualiteit: ”De invloed van die schoonheidsbeelden is de illusie dat de vrouw niet zweet, geen vlekken heeft, niet glimlacht, helemaal zonder vet is behalve bij de borsten en billen en altijd seksueel beschikbaar is.” Woertman ergert zich aan het niveau van het publieke debat: “Wat ik in dit debat heel erg mis is de enorme schoonheid en kracht van seksualiteit als bron van vreugde, als bron van energie, als bron van vitaliteit. Als het prachtigste instrument om onszelf uit te drukken en om affectie uit te wisselen.”

Deze uitzending van het programma Geloof, Seks & (Wan)hoop met de titel Zorgen om seks is uitgezonden op maandag 17 november door de IKON.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee