Nieuwsbericht
Schermtijd voor het slapengaan: hoe slecht is dat nou echt? - 13-3-2024

Schermtijd voor het slapengaan: hoe slecht is dat nou echt?

13-3-2024 | 538 x bekeken | 0 reacties
6
In ons dagelijks leven is het gebruik van apparaten zoals smartphones, tablets en de televisie niet meer weg te denken. Maar hoe beïnvloedt dit constante schermgebruik onze slaapkwaliteit, vooral wanneer we vlak voor het slapengaan nog naar een scherm kijken? Lees mee om te ontdekken wat de impact van blauw licht en schermgebruik is op onze nachtrust.

Hoe slaap werkt
Slaap is een complex proces dat essentieel is voor ons welzijn. Het bestaat uit verschillende cycli, waaronder de REM-slaap en verschillende fasen van de non-REM-slaap, die allemaal cruciaal zijn voor herstel van onze energie. Een natuurlijk slaapmiddel, zoals supplementen met magnesium en kruiden, kunnen een positieve invloed hebben op dit proces. Het gebruik van deze natuurlijke slaapmiddelen kan dus nuttig zijn wanneer je last hebt van slaapproblemen, maar het kan ook geen kwaad om te kijken welke oorzaken er aan de probleem ten grondslag liggen. Een van de makkelijkste om aan te pakken is overmatig schermgebruik vlak voor bedtijd.

Het effect van blauw licht op slaap
Blauw licht, uitgestraald door schermen, staat er namelijk om bekend onze natuurlijke slaapcycli te beïnvloeden. Het onderdrukt de aanmaak van melatonine, een hormoon dat ons lichaam helpt te begrijpen wanneer het tijd is om te slapen. Dit kan leiden tot slaapproblemen, zoals moeite met inslapen of doorslapen. Interessant is dat niet alleen de tijd die we doorbrengen met staren naar schermen van belang is, maar ook de soort inhoud die we consumeren. Stimulerende of stressvolle inhoud kan ons brein actiever maken, wat de slaap verder kan belemmeren.

Schermgebruik en slaapgewoonten
Het gebruik van smartphones en tablets voor het slapengaan is een gewoonte geworden voor velen. Studies suggereren dat mensen die hun apparaten gebruiken voordat ze naar bed gaan, vaak langer nodig hebben om in slaap te vallen. Bovendien kan het bingewatchen van series laat in de nacht ons slaapschema verstoren, wat kan leiden tot een onregelmatig slaappatroon en vermoeidheid overdag.

Manieren om de impact te minimaliseren
• Gebruik de nachtmodus op je apparaten. Veel smartphones en tablets bieden een nachtmodus die de hoeveelheid blauw licht in de avonduren vermindert. Dit kan helpen de verstoring van je slaapcyclus te beperken.

• Stel een schermvrije tijd in voor het slapengaan: Probeer minstens een uur voor het slapengaan geen schermen meer te gebruiken. Lees een boek of luister naar wat rustige muziek. Dit kan je lichaam helpen zich voor te bereiden op de nacht.

• Creëer een rustige slaap-omgeving en laat je schermen buiten de slaapkamer: Zorg voor een donkere, koele en rustige slaapkamer. Dit helpt je lichaam te begrijpen dat het tijd is om te slapen.

• Kun je niet zonder jouw schermtijd in de avond? Kies dan voor een ontspannende film of een rustig spelletje op je telefoon. Vermijdt prikkels waar je spanning door ervaart vlak voor bedtijd.

Door deze tips toe te passen kunnen we een balans vinden tussen onze schermverslaving en de nood aan goede nachtrust.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met leefpuurnatuur.nl

Bekijk het laatste TV nieuws
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Meer nieuws