Nieuwsbericht
Een goede balans vinden tussen binnen- en buitenspelen - 27-2-2023

Een goede balans vinden tussen binnen- en buitenspelen

27-2-2023 | 1300 x bekeken | 0 reacties
6
In onze moderne samenleving zijn kinderen vaak bezig met activiteiten binnenshuis, zoals televisie kijken, computerspelletjes spelen en social media gebruiken. Maar het is ook belangrijk dat kinderen genoeg tijd buitenshuis doorbrengen om te spelen, te ontdekken en te bewegen. In dit artikel bespreken we hoe je een goede balans kunt vinden tussen binnen- en buitenspelen.

Waarom is buiten spelen belangrijk?
Buiten spelen heeft veel voordelen voor kinderen. Het is een goede manier om hun lichamelijke gezondheid te bevorderen en hun energie kwijt te kunnen. Het zorgt ervoor dat kinderen meer vitamine D binnenkrijgen, wat essentieel is voor een gezonde ontwikkeling. Buiten spelen stimuleert ook de zintuigen en helpt kinderen om hun omgeving beter te begrijpen. Ze leren bijvoorbeeld over de verschillende seizoenen, planten en dieren. Bovendien is buiten spelen goed voor de sociale ontwikkeling. Kinderen leren samenwerken, communiceren en conflicten oplossen. Daarnaast komt er ook een stukje zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid bij kijken. Als je ze een GPS horloge kind laat dragen, dan weet je als ouder waar ze zijn, maar voelen ze zich ook zelf al verantwoordelijk.

Waarom is binnen spelen ook belangrijk?
Binnen spelen heeft ook voordelen. Het biedt kinderen de mogelijkheid om te ontspannen, te lezen, creatief te zijn en te leren. Binnen spelen kan ook een veilige omgeving bieden voor kinderen om te spelen als het weer te slecht is om buiten te zijn. Daarnaast zijn er op televisie ook programmaís waarvan ze kunnen leren zoals bijvoorbeeld het Jeugdjournaal en voor de kleinere kinderen Paw Patrol en Peppa Pig.

Hoe kun je kinderen stimuleren om buiten te spelen?
Er zijn verschillende manieren om kinderen te stimuleren om buiten te spelen. Hier zijn enkele tips:

Maak buitenspelen aantrekkelijk
CreŽer een speelomgeving buiten die aantrekkelijk is voor kinderen. Dit kan een speeltuin zijn, een trampoline, een boomhut of een moestuin. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is om te rennen en te spelen.

Plan buitenactiviteiten
Plan regelmatig buitenactiviteiten in. Dit kan een wandeling zijn in het park, een fietstocht, een picknick of een spelletjesmiddag in de tuin. Door regelmatig leuke buitenactiviteiten te organiseren, wordt buitenspelen een vast onderdeel van de dagelijkse routine. Hierdoor wordt het voor kinderen een gewoonte om buiten te spelen en zullen ze het als vanzelfsprekend beschouwen. Gaan ze alleen op pad, laat ze dan een horloge van One2Track dragen zodat je precies weet waar ze zijn.

Doe zelf ook mee
Als ouder is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Ga bijvoorbeeld zelf ook mee naar buiten en speel actief mee met de kinderen. Dit stimuleert niet alleen de lichamelijke activiteit van de kinderen, maar ook de band tussen ouder en kind.

Maak het leerzaam
Buiten spelen kan ook leerzaam zijn. Gebruik de omgeving om te leren over de natuur en de seizoenen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar verschillende planten en dieren en leer hier meer over. Laat kinderen ook experimenteren met water en zand om te leren over de eigenschappen van materialen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met one2track.nl

Bekijk het laatste TV nieuws
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Meer nieuws
 • Sorry voor tieten had meer aandacht moeten geven aan de sport bh! - 30-3-2023

  Sorry voor tieten had meer aandacht moeten geven aan de sport bh!

  30-3-2023

  Het programma Sorry voor Tieten heeft als doel om het taboe rondom borsten en de impact daarvan op het dagelijks leven te doorbreken. Een belangrijk onderwerp dat hierbij aan bod had kunnen komen is het dragen van een…
  Lees verder
 • Het Verhaal van Nederland - Tom Waes duikt in de geschiedenis van België

  Tom Waes duikt in de geschiedenis van BelgiŽ

  24-3-2023

  Na het grote succes van Het verhaal van Nederland zendt NPO 1 de komende weken de Belgische versie Het verhaal van Vlaanderen uit. Niet Daan Schuurmans, maar Tom Waes stapt als verteller op spectaculaire wijze de…
  Lees verder
 • Dit Is De Middag - Margje Fikse maakt lunchprogramma met gewone mensen

  Margje Fikse maakt lunchprogramma met gewone mensen

  17-3-2023

  Margje Fikse gaat voor de EO een nieuw lunchprogramma presenteren op NPO 1. Het live-programma Dit Is De Middag is vanaf maandag 3 april iedere maandag en woensdag om 12:20 uur te zien. Fikse bespreekt in de studio in…
  Lees verder
 • Bekijk alle TV nieuwsberichten