8-10-2009
1188 x bekeken | 0 reacties
Aanhoudende kritiek op kroonprins
De Tweede Kamer debatteert vandaag over de het koningshuis. De kritiek op de Oranjes neemt toe. De aankoop van het vakantiehuis van Willem-Alexander in Mozambique ligt onder vuur, evenals het verhoogde inkomen van de Koninklijke familie, en de fiscale truc van prinses Christina om geld naar Guernsey te sluizen via paleis Noordeinde. EenVandaag spreekt met twee Oranje-kenners over de perikelen.
Bloedantiek
Je vindt het in sjieke vitrines van exclusieve boetieks of gewoon op een antiekbeurs tussen de oude schilderijen: duizenden jaren oude kunstobjecten uit Afghanistan, vers uit de grond geroofd en in containers naar Europa gesmokkeld. Journalisten van het Belgische Panorama duiken onder in de duistere wereld van het Afghaanse 'bloedantiek'. Of hoe sommige antiquairs onrechtstreeks mee de oorlog in Afghanistan betalen. Om te weten te komen waar al die geplunderde kunstobjecten vandaan komen, trok Panorama naar Afghanistan. Het verhaal van de Afghaanse roofkunst begint daar, in arme, stoffige dorpjes ver van de Belgische antiekwereld. 'De mensen zijn hier arm', vertelt een boer. 'Daarom gaan we soms op zoek naar antieke schatten op de oude site wat verderop. Wat we vinden, verkopen we dan in de grote stad aan een handelaar.' Maar niet alleen de arme dorpelingen, ook de Taliban weten dat antiek in het Westen goud waard is. 'Het klopt dat de Taliban ook in deze business zitten,' vertelt een grote antiekhandelaar uit Jalalabad. 'Het is ook logisch. De Taliban hebben geld nodig om oorlog te voeren. We hebben informatie dat ze onlangs nog een grote vondst gedaan hebben in de provincie Nimruz.' Dat ze met hun handel mogelijk de Taliban financieren, daar lijken de meeste verkopers niet van wakker te liggen. En ook als we undercover langs gaan bij een verzamelaar, wordt dat argument weggelachen. 'Die pot komt misschien van de Taliban,' vertelt de man met een knipoog. 'Ze zijn daar aan het verkopen dat het een lieve lust is, he. Maar wees gerust: ik zal er geen minuut slaap voor laten, vannacht.'
Puttense moordzaak
Morgen is de rechterlijke uitspraak in de Puttense moordzaak. Op 20 mei 2008 werd Ron P. aangehouden op verdenking van verkrachting en moord op 23-jarige stewardess Christel Ambrosius in 1994. Hij werd gearresteerd omdat Het Nederlands Forensisch Instituut ontdekte dat het sperma op het lichaam van de vermoordde vrouw overeenkwam met het DNA-materiaal van de verdachte. De 33-jarige Delftenaar heeft altijd ontkend en gezegd dat hij en Christel een geheime relatie hadden. Kan de rechter morgen Ron P. vrijspreken ondanks de DNA-match? EenVandaag onderzoekt wat de waarde is van DNA-onderzoek als bewijslast. Kunnen hierdoor meer zaken opgelost worden? Zijn er ook gevaren en beperkingen aan verbonden? En is DNA-onderzoek alleen voldoende?
Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op donderdag 8 oktober door de AVRO en de TROS.