'Ik heb mijn dochter zien afglijden van vrolijk meisje naar een zombie'Ze liep in totaal verwarde toestand over het spoor in Duitsland, dreigde haar ouders meerdere malen met zelfmoord en komt amper nog haar woning uit. Het is het verhaal van de dochter van An. Talloze malen heeft ze gesmeekt bij hulpinstanties om in te grijpen, maar tevergeefs. Professionele hulp blijft uit omdat haar dochter iedere vorm van hulp weigert. Moeder An: “Ik heb haar zien afglijden van een vrolijk meisje, naar de zombie die ze nu is.”
Kabinet biedt varkensboeren 200 miljoen euro om te stoppen of te innoverenMinister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid trekt 200 miljoen euro uit om boeren in, vooral uit Brabant en Gelderland, te helpen met stoppen. De minister wil dat in deze gebieden met veel vee er een sanering en verduurzaming van veehouderijen wordt ingevoerd. De boeren die hun hoofd niet boven water krijgen gehouden en dus willen stoppen kunnen zich in het voorjaar van 2019 melden.
Deze man vertelt hoe hij tijdens een psychose zijn auto in brand stakHij steekt zijn auto in brand, schreeuwt om zich heen en gooit spullen uit zijn woning. In 2012 verkeert Danny in psychische nood, waarin hij zichzelf niet meer onder controle heeft. Uiteindelijk wordt hij door de politie gestopt. “Ik kon duidelijk geen aansluiting meer vinden met de medemens.” Nu, zes jaar later, gaat het goed met Danny en vertelt hij zijn verhaal om het stigma rondom psychische ziektes te doorbreken.
'Verwarde personen speelbal van verzekeraars en gemeenten'Er gaat bijna geen maand voorbij of er duikt weer een verhaal op van een incident met een verward persoon. Maar wie zijn deze personen? En hoe behandel je mensen die daar vaak helemaal niet op zitten te wachten? Bij hoge uitzondering mocht EenVandaag meelopen met een behandelteam in Rotterdam dat bij personen langsgaat die verward gedrag vertonen. “Je belt aan en soms begin je gewoon over het weer te praten. In ieder geval nooit over het probleem zelf.”
Meerderheid jonge festivalbezoekers heeft wel eens last van gehoorDe meerderheid (58%) van de jonge festivalgangers tussen de 16 en 34 jaar heeft wel eens last gehad van piepende of ruisende oren na het bezoeken van een muziekfestival. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met Festileaks.
De presentatie was in handen van
Pieter Jan Hagens,
Suzanne Bosman,
Jojanneke van den Berge en
Jaap Jongbloed. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op zaterdag 7 juli door AVROTROS.