Uitzending
EenVandaag - 28-4-2020

28-4-2020

EenVandaag

233 x bekeken | 0 reacties
6
Het Nibud waarschuwt voor een armoedekloof door corona
Een vijfde van de Nederlanders boven de 18 heeft een lager inkomen door de coronacrisis, bleek eerder deze maand. Nu de intelligente lockdown langer duurt, wordt de kloof tussen arm en rijk nog groter, vreest Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud.

De terugval in het inkomen is vooral goed zichtbaar bij jongeren, zelfstandigen en flexwerkers, weet Vliegenthart van het budgetinstituut. "Dat zijn de groepen waar we ons de meeste zorgen om maken. Jongeren werken vaak als oproepkracht en hebben korte contracten. Veel flexwerkers worden daarnaast niet meer ingeroosterd, bij hen komt helemaal geen geld meer binnen." Het kabinet is wel bezig met een apart vangnet voor flexwerkers die in de coronacrisis ontslagen zijn, maar daar is nog geen duidelijkheid over.

Ook de architectuur gaat in de anderhalvemetersamenleving op de schop
Hoe gaat de anderhalvemetersamenleving het straatbeeld veranderen, de openbare gebouwen, onze huizen? Het coronavirus en de angst voor besmetting zet vormgevers en architecten aan het denken.

Dit zijn interessante tijden voor de architectuur, vindt Indira van 't Klooster, directeur van het Architectuurcentrum Amsterdam. "Met z'n allen in de lift staan gaat niet meer in de toekomstige anderhalvemetersamenleving. Daar moeten we rekening mee houden bij het ontwerpen van een appartementencomplex. Misschien gaan we terug naar meer trappen, of lagere gebouwen. Wellicht gaat het hele systeem op z'n kop."

In deze uitzending van EenVandaag waren Arjan Vliegenthart en Indira van 't Klooster te gast. De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jojanneke van den Berge, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op dinsdag 28 april door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie