Uitzending
EenVandaag - 28-4-2011

28-4-2011

EenVandaag

1496 x bekeken | 0 reacties
6
Wie is de gooier van de waxinelichthouder?
Op 21 september 2010 gooit de 29-jarige Erwin Lensink een glazen waxinelichthouder naar de Gouden Koets. Het incident wordt vastgelegd door camera's die de tocht met de Gouden Koets registreren. Erwin wordt aangehouden en zit sindsdien, nu al ruim zeven maanden, vast. Maar wie is hij en waarom kwam hij tot zijn daad? De achtergronden van een normale jongen die zich na een heftige gebeurtenis in de familie, slecht behandeld voelt door politie en justitie. We spreken onder andere vrienden en familie van Erwin.

Diploma's InHolland waardeloos
Vier opleidingen van hogeschool InHolland zijn volgens de Inspectie van het Onderwijs 'zeer zwak'. De diploma's zijn maar weinig waard. Dat staat in een rapport van de Inspectie. In EenVandaag gaat bestuursvoorzitter van Hogeschool Inholland Doekle Terpstra in debat met de voorzitter van studentenvakbond LSVB Sander Breur. Bij de onderzochte opleidingen kreeg 39 procent van de afgestudeerden volgens de inspectie de afgelopen jaren onrechtmatig een diploma. Wat moeten leerlingen nu met hun diploma? En wat gebeurt er met de leerlingen die nu nog de opleiding volgen? Vandaag liet voorzitter Terpstra weten dat de Hogeschool Inholland gaat de 82 afgestudeerden die ten onrechte hun diploma hebben gekregen, een programma aanbieden waardoor hun diploma toch hbo-waardig is. Hij wil het programma samen met het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) gaan ontwikkelen. Hoe het programma eruit gaat zien is nog niet bekend.

Kate en William: Het huwelijk van de eeuw
Het huwelijk tussen Kroonprins William en Kate Middleton is, in elk geval voor veel Britten, het huwelijk van de eeuw. Voor het eerst trouwt een Engelse kroonprins met een burgermeisje. Een grote stap voor het huis van Windsor. Maar misschien wel verklaarbaar, tenslotte strandden alle huwelijken van de kinderen van koningin Elizabeth. Doen haar kleinkinderen het beter? Royalty watchers Peter Brusse en Robert Jobson schetsen de wereld acher de koninklijke muren.

Wat willen Apple, Google en TomTom met onze gegevens?
Google spioneerde en krijgt een dwangsom aan zijn broek, Apple houdt exact bij waar eigenaren van iPhone's zich bevinden en TomTom speelt rijgedrag door naar de politie. Waarom willen dit soort bedrijven onze gegevens toch hebben? Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) deed onderzoek naar Google, is woedend en dreigt met een dwangsom als de zoekgigant niet binnen drie maanden slachtoffers informeert. Reden: anders dan Google zegt is opgeslagen Wifi-informatie wel tot op de persoon terug te leiden, ontdekt het CBP. Daarbij gaat het om 3 miljoen Nederlanders. Tegelijkertijd wordt bekend dat Apple's iPhone tot ieder moment van de dag, jaar in jaar uit, bijhoudt waar zijn eigenaar is. Zonder dat de gebruiker het weet of de functie kan uitzetten. En TomTom blijkt rijgedrag door te verkopen aan de politie. Waarom blijven deze bedrijven onze privacy met voeten treden? En waarom is deze informatie zo belangrijk voor Google en Apple? Waarom durven ze het niet te vertellen? En wat kan het CBP er tegen doen?

Presentatie: Bas van Werven.

Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op donderdag 28 april door de AVRO en de TROS. Te gast waren Peter Brusse, Doekle Terpstra en Sander Breur. De presentatie was in handen van Bas van Werven.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie