Uitzending
EenVandaag - 27-8-2009

27-8-2009

EenVandaag

1275 x bekeken | 0 reacties
5
Vrees voor minder blauw op straat
De Raad van Politiecommissarissen en politievakbonden vrezen voor het verlies van 4000 banen bij de politie. Door bezuinigingen van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken lopen korpsen het risico vanaf 2014 duizenden banen te verliezen, zo valt in een interne notitie van de korpschefs te lezen. Daarbij blijft mogelijk ook het blauw op straat niet buiten schot. Volgens minister Ter Horst is dit 'baarlijke nonsens'. Volgens haar is het juist de bedoeling dat het blauw op straat niet door de bezuinigingen geraakt wordt. Maar korpschefs zien dat na nieuwe berekeningen dus somberder in. In EénVandaag reacties uit de politiek en vakbonden op de waarschuwende woorden van de korpschefs.

Jan Nagel komt met nieuwe ouderenpartij Ook U
Jan Nagel, de oud-oprichter van Leefbaar Hilversum en Leefbaar Nederland, komt met een nieuwe partij: Ook U. Een partij die de belangen van de gepensioneerden in Nederland moet gaan behartigen. Deze week gaan ze naar Den Haag om zich in te laten schrijven bij de Kiesraad. EénVandaag gaat met Nagel mee.

Milieudefensie daagt Shell over vervuiling Nigeria
Shell verschijnt 3 december voor de rechtbank in Den Haag om te betogen dat haar dochterbedrijf Shell Nigeria niet voor de Nederlandse rechter hoeft te verschijnen voor het veroorzaken van schade door olielekkages. Vier Nigerianen, die zeggen slachtoffer te zijn van de olielekkages, spanden de zaak vorig jaar samen met Milieudefensie aan. Ze willen compensatie en eisen ook dat de plaatsen waar de lekken zich hebben voorgedaan goed worden schoongemaakt. Milieudefensie Nigeria is op bezoek in Nederland om de zaak voor te bereiden. De zaak is uniek, omdat nog nooit eerder een Nederlandse rechter oordeelde over de vraag of dochters van Nederlandse bedrijven in Nederland aansprakelijk kunnen worden gesteld voor in het buitenland aangerichte schade.

Invoering OV-chipkaart in Amsterdam
Vanaf vandaag is het ook in Amsterdam niet meer mogelijk om met een strippenkaart te reizen in de Amsterdamse metro. De strippenkaart is per vandaag vervangen door de OV-chipkaart. Het gemeentelijk Vervoersbedrijf heeft bijna 600 extra medewerkers en meer dan honderd vrijwilligers ingezet om de overgang in goede banen te leiden. EénVandaag kijkt in Rotterdam, waar al op 29 januari van dit jaar de OV-Chipkaart is ingevoerd. Hoe verliep de invoering in Rotterdam? Ook spreken we met Gert Jan Kroon, algemeen directeur van het GVB.

Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op donderdag 27 augustus door de AVRO en de TROS. Te gast was Jan Nagel.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie