Uitzending
EenVandaag - 26-9-2011

26-9-2011

EenVandaag

1346 x bekeken | 0 reacties
7
Allochtone kinderen niet meer welkom op hun school
Allochtone kinderen van de Zuiderpoortschool in Ede zijn na de verbouwing niet meer welkom op hun oude school. Het bestuur van deze zwarte school in Ede wil in de toekomst minder allochtone leerlingen. De school zou geen goede weerspiegeling zijn van de buurt, waar lang niet iedereen allochtoon is. Na de verbouwing moet het roer om. Dan zal de school zich gaan profileren als witte school en worden allochtone kinderen ontmoedigd te komen. De allochtone leerling die nu op de school zit zal in een bijgebouw zijn of haar schooltijd afmaken maar mag niet meer terugkeren naar de oude school. Ouders van de Zuiderpoortschool zijn woedend en willen zich niet weg laten pesten. Zij zoeken steun in de gemeenteraad en als het moet stappen ze naar de rechter.

Samsung wil verbod op Iphone
Samsung wil dat er een verbod komt op de verkoop van de Apple iPhone en iPad modellen die mobiel internet ondersteunen. Volgens Samsung wordt er gebruikgemaakt van technologie waar het Koreaanse bedrijf patenten op bezit. Vandaag dient daarvoor een kort geding bij de rechtbank in Den Haag. Eerder sleepte Apple Samsung ook al voor de rechter omdat een tablet van Samsung wel heel erg veel leek op de iPad. Waarom schikken Apple en Samsung niet? En waarom staan deze giganten juist in Nederland tegenover elkaar?

'Politie moet deals sluiten met topcriminelen'
De bestrijding van de zware georganiseerde misdaad in ons land is toe aan veel zwaardere middelen dan die tot nu toe worden ingezet. Politie en justitie moeten deals sluiten met topcriminelen: strafvermindering in ruil voor informatie waarmee complete netwerken kunnen worden opgerold. Een aanpak die hier nog omstreden is, maar die in Italië en in de VS al met succes wordt gebruikt in de strijd tegen de maffia. Met dat pleidooi komt de meest invloedrijke politie-onderzoeker van Nederland, prof. Cyrille Fijnaut, in een afscheidsinterview met EenVandaag. De Tilburgse criminoloog is decennialang betrokken geweest bij adviezen aan de overheid over de misdaadbestrijding. Deze week neemt Fijnaut afscheid van de Universiteit Tilburg. Hij legt zijn hoogleraarschap neer en wordt voorzitter van de commissie die gerechtelijke dwalingen onderzoekt (Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken). Fijnaut is bezorgd over de staat van de misdaadbestrijding in Nederland. Door een tekort aan rechercheurs loopt de jacht op criminelen vaak achter de feiten aan. Slechts 1 op de 5 zware criminele netwerken kunnen op dit moment worden aangepakt. De vorming van een Nationale Politie is wat hem betreft niet genoeg om dat probleem op te lossen. Nieuwe bijzondere opsporingsmethoden moeten politie en justitie helpen sneller een slag te slaan. Fijnaut maakte ooit deel uit van de commissie-van Traa die pleitte voor terughoudendheid als het gaat om afspraken met criminelen. Fijnaut stelt nu dat er sindsdien veel kennis en expertise is opgedaan, vooral in New York. Daar kan Nederland veel van leren. Politie onderzoeker Fijnaut is bekend van zijn onderzoeken naar de IRT-affaire, de beveiliging rond Fortuyn, de organisatie van de anti-terreurdiensten en de Belgische misbruikzaak-Dutroux. Vanavond blikt hij terug op deze zaken en kijkt hij naar de strijd tegen de criminaliteit in Nederland op dit moment.

Steenmarter-familie terroriseert basisschool
Een steenmarter-familie maakt het lesgeven op basisschool de Overlaat in het Gelderse Tolkamer nagenoeg onmogelijk. Urine langs de ramen en tussen de spouwmuren en een enorme vlooienplaag heeft de schoolleiding doen besluiten tot een tijdelijke verhuizing naar het gemeentehuis. De basisschool moet eerst met een dure verbouwing 'steenmarterproof' worden gemaakt, voordat er weer les kan worden gegeven. Een gesprek met bioloog Sim Broekhuizen over de situatie rondom de steenmarter en de gevolgen voor de basisschool.

Presentatie: Bas van Werven, Pieter Jan Hagens.

In deze uitzending van EenVandaag was Cyrille Fijnaut te gast. De presentatie was in handen van Bas van Werven, Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op maandag 26 september door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie