26-11-2007
1492 x bekeken | 0 reacties
Decembermoorden voor de rechter
In de nacht van 7 op 8 december 1982 worden vijftien Surinaamse militairen, journalisten en vakbondsleiders opgepakt en vastgezet in Fort Zeelandia, het hoofdkwartier van de junta van legerleider Desi Bouterse. De mannen worden geëxecuteerd. Aanstaande vrijdag, bijna 25 jaar later, moeten de verdachten van de Decembermoorden voor de rechtbank verschijnen. Heel Suriname houdt de adem in, want zal de hoofdverdachte, Desi Delano Bouterse, meewerken aan de rechtszaak?
Wie was het Maasmeisje?
Antonio G., de vader van het Rotterdamse Maasmeisje staat vandaag terecht bij de rechtbank in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie verdenkt G. ervan zijn dochter Gessica te hebben vermoord, in stukken te hebben gesneden en deze in de rivier de Maas te hebben gedumpt. De man ontkent. Volgens zijn raadsman is er sprake van een tragisch ongeval. Wie was Gessica? Uit wat voor gezin komt ze? En waarom kon dit niet voorkomen worden?
De vijfde bruid van Anton Heyboer
Petra kwam uit een gewone Limburgse familie, maar verdween twintig jaar geleden ineens. Haar neef, een filmmaker, ontdekt dat ze als één van de vijf 'bruiden' van kunstenaar Anton Heyboer leeft. In de documentaire die hij over haar maakte, leren we Petra kennen als een bijzondere vrouw, met haar Indiase bruidsmake-up en haar kleurige kleding. Na enig wroetwerk ontdekt de filmmaker ook veel over het opmerkelijke verleden van Petra, haar moeder en Anton.
Immuun voor ellende
Zapt u weg als er beelden uit Darfur of Bangladesh op tv verschijnen? Veel Nederlanders wel. We krijgen te vaak dezelfde beelden te zien van slachtoffers na rampen, oorlog of hongersnood. Worden we immuun voor deze ellende? En kunnen we er iets aan doen? Ja, zeggen mediadeskundigen in EénVandaag.
Presentatie: Pieter Jan Hagens.
Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op maandag 26 november door de AVRO en de TROS. De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens.