Uitzending
EenVandaag - 25-2-2014

25-2-2014

EenVandaag

1433 x bekeken | 0 reacties
6
De lobbymachine van tabaksfabrikant Philip Morris
Een groot aantal europarlementariërs handelt in strijd met een internationaal verdrag van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) door af te spreken met lobbyisten van tabaksfabrikant Philip Morris. Uit interne documenten van Philip Morris blijkt dat 161 lobbyisten samen voor meer dan 1,2 miljoen euro europarlementariërs belobbyd hebben in de aanloop naar de nieuwe Europese tabaksrichtlijn waar morgen (26 februari) over gestemd wordt.

Met 216 europarlementariërs (van de in 766 totaal) werd gepraat. Parlementariërs in Brussel zijn heel wat gewend op het gebied van lobbyen, vertelt het Belgische lid Bart Staes in EenVandaag. Hij zit al 15 jaar voor de Groenen in het Europees Parlement en zag nooit eerder een lobby met een dergelijke omvang voorbij komen. 'Uitzonderlijk', noemt hij het.

Het Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) is in 2003 opgesteld door de World Health Organization (WHO), en ondertekend door zowel de Europese Unie als de afzonderlijke lidstaten. In de conventie beloven de aangesloten landen de tabaksindustrie op geen enkele manier de kans te geven om invloed uit te oefenen op het beleid.

Dus: ‘Alleen afspreken met lobbyisten van de tabaksindustrie indien het echt nodig geacht wordt’, schrijft het verdrag voor. En als er dan zo’n afspraak is geweest, moet dat openbaar gemaakt worden. De Europese Unie heeft echter geen officieel kanaal waarop parlementariërs afspraken openbaar kunnen maken.

Meer informatie over de interne documenten van Philip Morris is te zien op de website van TabakNee: www.tabaknee.nl, een website over de activiteiten en de lobby van de tabaksindustrie.

Ouders dove kinderen willen geen implantaat
Doven en slechthorenden kunnen door een Cochleair Implantaat weer geluiden waarnemen. Dé uitkomst zou je denken: kinderen die met hun horende vriendjes en vriendinnetjes kunnen spelen maar vooral weer deel kunnen nemen aan de horende wereld. Toch ziet niet iedereen dit als een wonder.

Zo zijn er ook tegenstanders, vooral bij families waar het hele gezin doof is. Ze zijn bang dat de dovencultuur verdwijnt, ze willen hun kinderen niet onnodig laten opereren en ze zien het implantaat niet als wondermiddel.

Een Cochleair Implantaat wordt operatief ingebracht en neemt de functie van het beschadigde slakkenhuis over. Het zet geluiden om naar elektrische signalen, die rechtstreeks worden doorgegeven aan de gehoorzenuw. Er zijn in Nederland ongeveer 160.000 doven en slechthorenden. In 2013 hadden ruim 4.800 kinderen en volwassene een Cochlair Implantaat.

In EenVandaag spreken we met een gezin dat heel blij is met het Cochleair Implantaat en met een gezin dat dit absoluut niet wil. Ook spreken we met professor Grolman over de resultaten. Zijn er door deze ontwikkeling straks geen dove en slechthorende meer?

Kiev: corruptie wordt de belangrijkste uitdaging
Het zijn spannende tijden in Oekraïne: er moet een nieuwe regering worden gevormd en er komen verkiezingen aan. Dat terwijl het land aan de financiële afgrond staat en hulp van buiten nodig heeft: van Rusland of de Europese Unie. Daarnaast kampt het land ook met wijdverbrijde corruptie.

Oekraïne is vrijwel failliet. De nieuwe leiders hebben voor dit jaar om noodhulp gevraagd ter waarde van ruim 25,5 miljard euro. Eind 2013 was de economische toestand van het land al zo beroerd dat de regering vrijwel niets meer kon uitrichten zonder buitenlandse geldschieters.

Hoe komt het land al deze problemen te boven? EenVandaag-verslaggever Caroline van den Heuvel is in Oekraïne en gaat op pad met de Nederlandse predikant Cor Harryvan. Hij woont al jaren in Kiev en ziet grote problemen voor een nieuwe president: met name de corruptie wordt lastig in te dammen.

Waar blijft de winter?
Diverse records zijn al verbroken tijdens deze zachte winter. In januari hebben we dagen gehad dat het gemiddeld 10 graden was en ook februari is erg warm voor de tijd van het jaar. Terwijl andere landen kampen met veel sneeuwoverlast hebben wij nergens last van.

Dat is erg fijn voor hoveniers. Zij kunnen gewoon doorwerken en dat kan lang niet altijd. Vorig jaar hebben ze geregeld het werk moeten neerleggen omdat de schep niet meer de grond in kon. Dit jaar hebben ze niets te klagen, het gras groeit langer door en veel mensen willen de tuin nu al een voorjaarsbeurt geven.

Maar niet iedereen is blij, EuroSalt ziet de winter liever vandaag dan morgen nog komen. Het bedrijf voorziet gemeentes en bedrijven in strooizout en dat is nu amper nodig, enkel een paar weken geleden in Groningen.

In EenVandaag spreken we met een blije hovenier en met Eurosalt. Kunnen zij een zachte winter aan als bedrijf? En we spreken weervrouw Willemijn Hoebert, is dit vaker voorgekomen in Nederland en krijgen we nog een winter dit jaar? Hoogleraar seizoenstiming Marcel Visser vertelt wat het zachte weer met de natuur doet.

Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op dinsdag 25 februari door de AVRO en de TROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie