Waarom een app ons volgens experts niet uit de crisis zal halenKan een app helpen om verspreiding van het coronavirus te stoppen? Het kabinet blijft er heilig in geloven en wil nu zélf een
corona-app laten bouwen. Aan dat blindstaren zit een groot risico, zeggen experts. "Een app is geen toverstok voor deze crisis."
De ontwikkeling van een
corona-app voor alle Nederlanders is een ware politieke soap. Met in de hoofdrol minister
Hugo de Jonge van Volksgezondheid. In recordtempo werd er vorig weekend een 'appathon' georganiseerd. Die draaide uit op een fiasco voor het ministerie: geen van de apps bleek geschikt en kritiek van deskundigen - van ict-experts tot de veiligheidsdiensten - was genadeloos. De Jonge wil nu op eigen houtje verder en door het ministerie zelf een app laten ontwikkelen.
De droogte komt er weer aanEr zijn 'nog wel wat mentale hobbels te nemen' voor we gezuiverd rioolwater gaan drinken, maar door de grote droogte van de afgelopen jaren zou het zo maar nodig kunnen zijn. Al zijn er ook nog andere toepassingen te bedenken.
Het is zonde, verspilling. Het gezuiverde rioolwater, afkomstig van plat gezegd je poep en pies, wordt nu nog direct op de rivieren geloosd en verdwijnt in zee. We zouden het moeten hergebruiken, vindt waterzuiveringsexpert Ferdinand Kiestra van Waterschap Aa en Maas. Voor landbouw en industrie bijvoorbeeld, maar desnoods ook als drinkwater. "Het is old school om te denken dat je nog water kunt verspillen."
De presentatie was in handen van
Pieter Jan Hagens,
Suzanne Bosman,
Jojanneke van den Berge,
Jaap Jongbloed,
Rik van de Westelaken en
Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op zaterdag 25 april door AVROTROS.