24-9-2009
1481 x bekeken | 0 reacties
Excuus voor Ron Kowsoleea
Al vijftien jaar lang is Ron Kowsoleea het slachtoffer van identeitsfraude. Tientallen delicten staan onterecht onder zijn naam in politie- en justitieregisters. Na het heropende onderzoek is de conclusie niet gewijzigd. 'De heer Kowsolea is zwaar beschadigd door verschillende opsporingsinstanties en moet daarvoor schadeloos worden gesteld.' Dit zegt de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer vanavond in de uitzending. Het is de opmerkelijke conclusie van het heropende onderzoek naar de identiteitsfraude van Ron Kowsoleea. De conclusie is hetzelfde als in het eerste rapport. De extra informatie waarover Justitie zei te beschikken, heeft geen andere conclusie opgeleverd. Opmerkelijk omdat het onderzoek juist omwille van de nieuwe informatie is heropend. De Nationale ombudsman roept Kowsoleea en Minister Hirsch Ballin op om bij hem aan tafel te komen zitten om samen te zoeken naar een oplossing voor de ontstane schade. Volgens Hoogleraar strafrecht Ybo Buruma is de zaak Kowsoleea slechts een topje van de ijsberg. 'Dit kan iedereen overkomen, het gaat niet alleen over deze man.' Volgens de hoogleraar zit Justitie in de maag met deze zaak omdat het de kern raakt van een probleem waar eigenlijk geen oplossing voor is. 'Als de minister erkent dat er fouten zijn gemaakt dan moeten de systemen op de schop want wat hebben we aan een systeem waar we de verkeerde boeven mee vangen?'
G20 in Pittsburgh: bonussen onder vuur
Het is een van de belangrijkste onderwerpen van de G20: Het beteugelen van exorbitante bankbonussen. Ondanks alle woede en politieke ophef worden die bonussen nog steeds uitgekeerd. En waren zij niet juist een van de oorzaken van de kredietcrisis?
Verkiezingen Duitsland: Armoede
De glans van het Duitse Wirtschaftswunder is er aardig af, en dat komt niet alleen door de crisis. Na het hervormen van het sociale stelsel zijn er honderdduizenden Duitsers die moeten rondkomen van het minimum: 350 euro per maand. Naar schatting zo'n 2,5 miljoen kinderen leven onder de armoedegrens, zijn aangewezen op gaarkeukens. Een impressie van Oost en West: de probleemwijk Hellersdorf in Oost-Berlijn en de vergane glorie van Oberhausen.
Top-X uitslag: Waarschuwing bij gemanipuleerde foto's
Driekwart van de meisjes wil gewaarschuwd worden als foto's van modellen bewerkt zijn. In Frankrijk hebben parlementariërs een wetsvoorstel ingediend om uitgevers tot zo'n meldtekst te verplichten. Nederlandse meiden zouden die maatregel hier dus ook graag zien. Dat blijkt uit blijkt uit onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van EénVandaag, onder 900 jongeren. Vier op de tien meiden zegt onzeker te worden van de kunstmatig mooi gemaakte mensen. Vinden de meeste van jouw vriendinnen zichzelf te dik? Ja, zegt bijna de helft (47 procent). Van de ondervraagde meisjes vindt 11 procent zichzelf veel te dik en 50 procent noemt zichzelf een beetje te dik. Eenderde heeft één keer of vaker een dieet gevolgd. Bijna zeventig procent van alle jongens en meisjes die aan het onderzoek hebben meegedaan denkt dat de vermelding dat een foto bewerkt is meisjes wat zekerder zal maken over hun eigen lichaam. De meeste jongeren (62 procent) denken dat foto's in glossies altijd bewerkt worden. Iets meer dan eenderde (35 procent) vermoedt dat dit meestal het geval is.
Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op donderdag 24 september door de AVRO en de TROS. Te gast was Alex Brenninkmeijer.