Uitzending
EenVandaag - 19-8-2017

19-8-2017

EenVandaag

1344 x bekeken | 0 reacties
6
Tergende obesitas-therapie: Kijken, ruiken, niet eten. Lourens Portasse kan als geen ander vertellen wat er zo smakelijk is aan een saucijzenbroodje: "Dat knapperige deeg, het glanzende, vette korstje. Vet maar niet te vet." Zijn blauwgrijze ogen beginnen te glimmen. "En dan dat héérlijk gekruide vlees. Je ruikt gewoon al hoe het in je mond zal proeven."

En juist dat saucijzenbroodje staat symbool voor zijn zwakke plek: geen maat kunnen houden. Het begon bij hem ooit met een heftige rookverslaving. Vijftig tot zestig sigaretten pafte hij op een dag met gemak weg. Al snel weigerde Portasse zijn auto in te stappen als er geen slof sigaretten op de achterbank voor hem klaarlag. "Maar van de een op de andere dag ben ik gestopt," zegt hij trots. Een hele prestatie. Alleen ruilde hij de ene verslaving in voor een andere, eten. Nu is hij vele kilo's verder. Honderdzestig kilo tikte de weegschaal aan toen hij afgelopen jaar aanklopte bij het Centrum Gezond Gewicht bij het Erasmus MC.

Wat ons stiekem dik maakt. Nederland wordt te dik. Bijna 50 procent van de volwassenen is te zwaar. 1,9 miljoen Nederlanders is extreem dik en heeft obesitas. En dat is gevaarlijk voor de gezondheid. Het zorgt voor hart- en vaatziekten, depressies, diabetes en een verhoogde kans op kanker. Het geeft ook veel verdriet. Want wie te dik is, hoeft meestal niet op veel steun te rekenen. Die moeten maar meer bewegen en minder eten, zo is de algemene opvatting. En dat is een hardnekkig misverstand, vertelt Liesbeth van Rossum, arts en hoofd van het Centrum Gezond Gewicht van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. ,,Te veel eten en te weinig bewegen zijn absoluut niet de enige oorzaken. We hebben de laatste tijd veel meer verborgen dikmakers ontdekt."

Gepest vanwege overgewicht, maar Arnhems traject helpt. Neona Verhorik is acht jaar op het moment dat in haar woonplaats Arnhem wordt gestart met GO! Gezond Onderweg. Een project dat jongeren met overgewicht helpt afvallen. "Ik werd wel gepest, omdat ik wat dikker was," vertelt ze. "Dat had allemaal met mijn gewicht te maken." Twee jaar lang gaat ze aan de slag met zichzelf. Haar ouders leren anders koken. Inmiddels is Neona een slanke tiener van elf, die een totaal ander eetpatroon heeft aangeleerd en ook is gaan sporten.

Obesitasmodel: 'Er wordt ongelimiteerd aan ons gesjord'. Het zal je maar gebeuren Doe je boodschappen in de supermarkt, neem je iets lekkers mee voor je kleinkinderen en gaan mensen in je karretje graaien. Met de tekst: "Dit moet jij niet meenemen, is niet goed voor jou", klinkt het dan. En soms zetten ze het zelfs terug in het vak. Het overkomt Jos Blik uit Amsterdam regelmatig. Onbegrijpelijk, vindt hij het. "Oordelen en kwetsen is makkelijk. Dat is niet nodig."

'Uw maat bruidsjurk? Nee die hebben we hier niet'.Ze gaan hoopvol van de ene naar de andere bruidswinkel om een mooie trouwjurk te vinden. Maar de vrouwen 'met een maatje meer' eindigen nogal eens verdrietig en teleurgesteld in Lelystad. Bij de bruidswinkel voor grote maten. De enige in Nederland. Eigenaar Evelien Vredeveldt ziet de gefrustreerde bruid dan in korte tijd opfleuren door de grote collectie.Er hangen zo'n 150 bruidsjurken, van maat 44 tot en met 70. "Of je nou maatje 38 of 58 hebt, elke bruid heeft recht op de mooiste dag van haar leven. Daar heeft een maat echt niks mee te maken."

Weinig begrip voor overgewicht. Ruim zes op de tien mensen (62%) met een gezond gewicht kijkt wel eens iemand met overgewicht na. 28 procent veroordeelt wel eens iemand als diegene wat eet en 12 procent lacht mensen met overgewicht uit. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 19.533 mensen, waaronder 1.500 mensen die obesitas hebben.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman en Jojanneke van den Berge. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op zaterdag 19 augustus door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie