14-1-2010
1228 x bekeken | 0 reacties
Zwaarste aardbeving op Haïti in 200 jaar
Op dinsdag 12 januari vond er op Haïti een hevige aardbeving plaats. In de omgeving van Port-au-Prince werd de kracht van 7.0 op de schaal van Richter geregistreerd. Duizenden mensen zijn gestorven en velen zijn nog vermist. Wat zijn de ontwikkelingen op het moment? Welke hulpacties worden er ondernomen? En hoe kunnen de overlevenden en nabestaanden zo snel mogelijk worden geholpen? Van de lokale autoriteiten hoeven de burgers niets te verwachten. Ministeries, ziekenhuizen en zelfs het presidentiële paleis zijn verwoest, de telefoonverbindingen en de elektriciteitsvoorziening zijn uitgevallen. De medische zorg was al voor de aardbeving op bijzonder laag niveau in een van de armste landen. Langzaam maar zeker komt een internationale hulpoperatie op gang voor de circa drie miljoen Haïtianen die dringend ondersteuning nodig hebben. Een groot aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, EU-lidstaten zoals Nederland, Rusland, Brazilië en China sturen reddingsploegen, hulpgoederen en militairen naar het gebied om de Haïtianen te helpen. Het Nederlandse reddingsteam vertrekt vandaag vanaf het militaire vliegveld in Eindhoven naar Haïti. Het zogeheten Urban Search And Rescue Team bestaat uit zestig mensen en snuffelhonden die helpen bij het opsporen van de duizenden mensen die nog onder het puin bedolven liggen. Het team maakt deel uit van een internationaal gecoördineerde hulpactie onder leiding van de Verenigde Naties.
Nederlandse echtpaar vermist in Haïti
Richard en zijn vrouw Rowena Pet reisden af naar Haïti om daar hun adoptiekind op te halen. Ze verbleven in het hotel Villa Therese dat verwoest is door de aardbeving. Het echtpaar is vanaf de aardbeving vermist en de familie is ontzettend bezorgd. Een gesprek met de ouders van Richard Pet.
Een grote meerderheid vindt dat Geert Wilders mag zeggen wat hij wil
Wilders moet voor de rechter verschijnen omdat hij uitspraken over de islam gedaan zou hebben die kwetsend zijn voor moslims. EénVandaag legde 30.000 mensen een aantal van deze uitspraken voor. Twee van de drie mensen vinden dat hij mag spreken over het stoppen van de tsunami van islamisering, het sluiten van de grenzen voor islamieten en het verbieden van de Koran.
Hoe kon het zover komen met Gerd Leers?
Burgemeester Gerd Leers van Maastricht heeft in de nacht van woensdag op donderdag zijn functie neergelegd. Hij kwam tot die stap omdat de meerderheid van de gemeenteraad geen vertrouwen meer in hem had. De burgervader zei dat hij verantwoordelijkheid had genomen in het belang van de stad. Hoe heeft het zover kunnen komen?
Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op donderdag 14 januari door de AVRO en de TROS.