Uitzending
EenVandaag - 12-12-2009

12-12-2009

EenVandaag

1241 x bekeken | 0 reacties
6
De Week van... Arend Jan Boekestijn.
Hij is historicus, columnist, publicist en zat tot vorige maand in de Tweede Kamer voor de VVD als woordvoerder defensie en ontwikkelingssamenwerking. Na zijn uitlatingen over een vertrouwelijk gesprek met koningin Beatrix stapte hij als kamerlid op. Hoe is het hem sindsdien vergaan en hoe vult hij nu zijn dagen? Hij doceert geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht, hij blogt en twittert, en kruipt regelmatig achter de piano. Deze week presenteert hij zijn boek over ontwikkelingssamenwerking: De prijs van een slecht geweten (uitgeverij Aspekt). Hierin veegt hij de vloer aan met de hulp die westerse landen geven aan corrupte regimes in ontwikkelingslanden. Maar wie het beleid op ontwikkelingshulp bekritiseert, stuit op onbegrip, betoogt hij. Ook overlegt hij deze week met de hoofdredactie van Weekblad Elsevier, waar hij volgende maand gaat beginnen als columnist. Arend Jan Boekestijn (1959) kwam in 2006 voor de VVD in de Tweede Kamer. Vorig jaar zei Boekestijn in een off the record-gesprek in EénVandaag dat VVD- fractievoorzitter Rutte een 'gebrek aan ideeën' had. Dit was volgens Boekestijn 'zeer schokkend'. Het fragment kwam hem op veel kritiek te staan vanuit zijn eigen partij. Hij bood zijn excuses aan, die door Rutte werden aanvaard. Sinds het incident is 'een Boekestijntje' synoniem voor een ongelukkige uitlating van een Kamerlid.

Bovenmodale inkomens in financiële problemen
Het is een taboe, maar een steeds groter wordend probleem volgens budgetcoaches en schuldhulpverlening: Steeds meer mensen met bovenmodale inkomens hebben financiële problemen, omdat ze geen overzicht hebben en te veel geld uitgeven. Dus ook in Bloemendaal en 't Gooi staan steeds vaker de incassobureaus op de stoep. Het probleem is zo groot dat het taboe moet worden doorbroken en er nieuwe manieren moeten worden aangeboord om mensen uit de problemen te halen en beter met geld om te laten gaan. Zo zeggen de deskundigen.

Top econoom Rifkin: 'Niemand ziet de crisis die komt'
'Vergeet de kredietcrisis, het is niet vergeleken met de problemen die nog gaan komen.' Dit zegt topeconoom Jeremy Rifkin in een exclusief interview. Volgens Rifkin hangt alles af van de vraag hoe we met energie omgaan. Blijven we vasthouden aan fossiele brandstof dan staat het voortbestaan van de mens op het spel. Gaan we over naar een duurzame samenleving waarin iedereen zelf energie opwekt en uitwisselt dan hebben we een kans om te overleven.

Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op zaterdag 12 december door de AVRO en de TROS. Te gast was Arend-Jan Boekestijn.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie