Uitzending
Editie NL - Aflevering 202

Aflevering 202

Editie NL

9-10-2018

| 738 x bekeken | 0 reacties
4
Met in deze uitzending: -App tegen babbeltruc. -Ik kan mijn hond niet betalen. -Kliekjes mee na diner. -Pak passen in postkantoor.

In deze uitzending van Editie NL onder andere:

PLAY: Dansende oma
Het is de hit op social media van dit moment: een video van een dansende kleindochter met haar oma. Het lijkt er even op dat oma het dansje niet echt leuk vindt. Maar dan...

Ophaalpunt wordt pashokje
Veel mensen balen ervan dat ze iets niet passen als ze kleding online hebben besteld. Dat je met je pakketje weer terug moet naar het ophaalpunt. Pakketbezorger DHL heeft daar iets op gevonden: in hun ophaalpunt in Amsterdam en Den Haag komt nu een pashokje. Je kunt het meteen passen en je pakketje eventueel ter plekke terugsturen.

Kliekjes mee na diner
Wat doe jij als je je bord niet leeg eet in een restaurant? De meesten laten het dan gewoon in de prullenbak gooien. Dat is voedselverspilling natuurlijk, zegt 'Natuur en Milieu'. Die organisatie is dat spuugzat, en wil dat we vaker om een doggybag vragen. Maar 44% van ons vindt het gênant om een doggybag voor de restjes te vragen. Die hoeveelheid moet dus omlaag, vindt de milieuorganisatie.

"Ik kan mijn hond niet betalen"
Een dier dumpen is strafbaar. Als een baasje bijvoorbeeld een hond of kat achterlaat voor de deur van een asiel, kan de politie het baasje beboeten. De politie in Rotterdam is op zoek naar zo'n baasje. Niet om hem of haar te straffen, maar om te kijken of het baasje hulp nodig heeft. Bij een hond die gisteren werd gevonden, Zion, is een briefje gevonden met een trieste boodschap van het baasje. Een schrijnend voorbeeld, van iets dat vaker gebeurd. Maar hoe dan verder? Wat gebeurt er vervolgens met de achtergelaten dieren?

App tegen babbeltruc
In Amsterdam is een brutale Babbeltruc-bende opgerold. Zeven mannen zijn aangehouden. Het jongste bendelid is pas 14 jaar. De bende had het vooral gemunt op kwetsbare ouderen. Volgens de politie zijn de smoesjes die de criminelen gebruiken vaak erg geraffineerd. Vorig jaar kreeg de politie 1000 aangiftes binnen na babbeltrucs. Maar het gebeurt veel vaker, denkt de politie. Naar schatting worden ieder jaar maar liefst 125.000 pogingen gedaan. Een app die speciaal voor ouderen is ontwikkeld, moet hen leren om de babbeltruc-criminelen te herkennen en weg te sturen.

De presentatie was in handen van Margreet Beetsma. Deze uitzending van het programma Editie NL met de titel Aflevering 202 werd uitgezonden op dinsdag 9 oktober door RTL4.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie